71-годишен французин призна пред съда, че в продължение на близо десетилетие е дрогирал тогавашната си съпруга и е канил десетки мъже да я изнасилват, както и че сам я е изнасилвал. Той помоли нея и трите им деца за прошка, съобщава Асошиейтед прес.

„Днес твърдя, че заедно с другите мъже тук съм изнасилвач. Те знаеха всичко и не могат да кажат друго″, заяви Доминик Пелико в съдебната зала.

Показанията му са най-важният момент досега в процеса, който шокира Франция и повиши осведомеността за сексуалното насилие.

Макар че преди това той е признал вината си пред следователите, показанията му в съда ще бъдат от решаващо значение за съдебния състав, който ще реши съдбата на около 50 други мъже, изправени пред съда заедно с него.

Мнозина от тях отричат да са изнасилвали Жизел Пелико, като твърдят, че са били манипулирани от тогавашния ѝ съпруг. Други твърдят, че са смятали, че тя е съгласна.

Жизел Пелико се превърна в символ на борбата срещу сексуалното насилие във Франция, тъй като се съгласи да се откаже от анонимността си по делото, да позволи процесът да бъде публичен и да се яви открито пред медиите. Очаква се тя да говори в съда след показанията на бившия си съпруг.

На снимката: Жизел Пелико
Снимка: EPA

Според френското законодателство процесите в съдебната зала не могат да се снимат или фотографират.

Доминик Пелик бе доведен в съда през специален вход, недостъпен за медиите, тъй като той и някои други обвиняеми са задържани под стража по време на процеса.

 

Обвиняемите, които не са задържани под стража, идват на процеса с хирургически маски или качулки, за да не бъдат снимани или фотографирани лицата им.

Дългоочакваните показания на Доминик Пелико се забавиха с дни заради проблеми със здравето - камък в бъбреците и уринарна инфекция, съобщиха адвокатите му.

Седнал в инвалидна количка, Пелико говори пред съда в продължение на един час.

„Човек не се ражда перверзник, а става такъв“, казва Доминик Пелико пред съдиите, след като разказва, че на 9-годишна възраст е бил изнасилен от медицинска сестра в болница, а на 14-годишна възраст е бил принуден да участва в групово изнасилване.

Пелико разказа и за травмата, която е преживял, когато родителите му са взели в семейството младо момиче, и за това, че е станал свидетел на неподходящото поведение на баща си към нея.

На снимката: Жизел Пелико
Снимка: EPA

„Баща ми правеше същото с малкото момиче. След смъртта на баща ми брат ми разказа, че в къщата ни са идвали мъже“, казва още Доминик Пелико.

На 14-годишна възраст попитал майка си дали може да напусне къщата, но тя не му позволила.

„Всъщност не искам да говоря за това, просто се срамувам от баща си. В крайна сметка не се справих по-добре“, казва той.

Попитан за чувствата си към съпругата си, Пелико заяви, че тя не е заслужавала това, което е направил: „От младостта си помня само сътресения и травми, забравени отчасти благодарение на нея. Тя не заслужаваше това, признавам го.“

В този момент Жизел Пелико, застанала в другия край на залата, сложи отново слънчевите си очила.

По-късно Доминик Пелико казва: „Бях луд по нея. Тя замени всичко. Аз разруших всичко.“

 

Според съдебните документи през 2020 г. агент по сигурността е хванал Пелико да снима видеоклипове под полите на жените в супермаркет. Полицията претърсва дома и електронните му устройства и открива хиляди снимки и видеоклипове на мъже, които извършват сексуални действия с Жизел Пелико, докато тя изглежда лежи в безсъзнание на леглото им.

С помощта на записите полицията успява да проследи по-голямата част от 72-мата заподозрени, които издирва.

Жизел Пелико и 50-годишният ѝ съпруг имат три деца. Когато се пенсионирали, двойката напуснала района на Париж и се преместила в къща в Мазан, малко градче в Прованс.

Дъщерята и синът на Доминик и Жизел Пелико.
Снимка: EPA

Когато в края на 2020 г. полицаите я повикали на разпит, тя първоначално им казала, че съпругът ѝ е „страхотен човек″. След това те ѝ показали няколко снимки. Тя напуснала съпруга си и сега са разведени.

Ако бъде признат за виновен, Доминик Пелико е заплашен от 20 години затвор. Освен него пред съда са изправени още 50 мъже на възраст от 26 до 74 години.