Най-ефективният метод в борбата с коронавируса засега е спазването на социална дистанция. Американските здравни власти разпространяват математически модел, как всеки един човек може да зарази или да предпази околните.

Например, ако не се спазва карантина, един човек може да зарази средно двама души и половина за 5 дни, които да заразят общо 406 души в рамките на месец.

Човек, който е ограничил наполовина социалните си контакти, рискува да зарази някой друг за период от 5 дни, или общо 15 души за период от 30 дни.

Човек, който спазва стриктно карантината и е ограничил личните си контакти със 75 процента, има 0,63 процента шанс да зарази някой друг в следващите 5 дни или по-малко от 3-ма души за месец, според математическите модели.

Ето как властите в Испания следят за спазване на ограниченията.

Испания отбеляза скок от 32 процента в броя на жертвите от коронавируса. Страната наложи карантина преди седмица, но в първите дни мерките не се спазваха стриктно и сега страната е втората най-тежко засегната в Европа с повече от 25 хиляди заразени.

„Правителството предлага да се увеличи извънредното положение в цялата страна с още 15 дни - до 11 април. В това време правителството ще гарантира спазването на демократичните, социални човешки права и свободи се спазват, независимо от извънредните мерки”, заяви Педро Санчес - министър-председател на Испания.

Полицейски дронове следят парковете и плажовете за струпвания на хора, след което патрули съветват хората да стоят по домовете си и да избягват близки контакти.

Цяла Испания е под карантина - общо 46 милиона души. Властите разрешават да се напуска дома само за работа, пазаруване на храна и лекарства, при нужда от медицинска помощ или за разходка на домашен любимец. Глобите за нарушителите варират от 100 евро до затвор.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!