Те се грижат един за друг и се подкрепят. 36-годишната Малика и 35-годишният Асламабек от Чечня имат шест деца – най-малкото е на 8 г., най-голямото – на 16 г. Семейството живее в германската столица Берлин от десет години.

Той е работел като шофьор във фирма за доставка на пратки, тя изкарва допълнителни средства с ангажименти, които приема, докато се грижи за децата и домакинската работа.

Животът им обаче се променя. Малика вече е претърпяла осем операции заради рак. Съпругът ѝ се отказва от работното си място и оттогава се грижи за съпругата си и децата им у дома. Жилището им на четвъртия етаж е 100 квадратни метра, наемът – 1550 евро на месец. Част от ремонтните дейности извършва Асламабек, разказва „Билд“.

Домът за тях е възможен само с договор за пренаемане и допълнителни условия – всичко да се ремонтира, стените да се освободят от тръбите на парното, да се въведе ново отопление, да се сменят дограмата и топлоизолацията на фасадата. Накратко - наемателите трябва да се махнат.

Семейството живее в тъга и без яснота за бъдещето си.

Наемодателят иска да изгони семейството и стига до районния съд на Кройцберг, който пък разпорежда принудително изпълнение. В него ясно се заявява: „Ракът на жената присъства повече от година и ще продължи да го има и след напускане на жилището“.

Миналата сряда пред вратата на дома им пристига съдебен изпълнител. Той вижда тежко болната жена с морфинова помпа на корема, която не спира да се превива от болка.

Лекарят по палиативни грижи -  област в здравеопазването, която е фокусирана върху намаляването и предотвратяването на страданието на пациентите, посещава Малика няколко пъти седмично. Две медицински сестри идват при нея всеки ден.

„Лечението на жената не може лесно да бъде осигурено на други места. На нея ѝ остава по-малко от година живот“, е становището лекарят.

Според съдебния изпълнител жената трябва да отиде в болница, грижата за децата да поеме Службата за социални грижи, а бащата сам да реши какво да прави занапред.

Нищо от това не се случва и пристига ново писмо за семейството.

Междувременно най-голямата дъщеря на Малика и Асламабек – 16-годишната Селима поема ролята на майка за другите деца. Момичето ходи на родителските срещи и готви типичните кнедли от родната си Чечня.

Малика обикновено лежи на леглото си често, докато приема ежедневните си вливания.

„Времето, което ми остава, искам да прекарам със семейството си в мир и спокойствие“, казва тя.