Великобритания е велика държава благодарение на кралица Елизабет II. Това заяви новият премиер на Обединеното кралство Лиз Тръс на "Даунинг стрийт" по повод новината за смъртта ѝ. 

"Кралица Елизабет II е скалата, върху която бе изградена съвременната държава Великобритания. Тя беше шампион на общността на нациите. Сега ние сме процъфтяваща държава", добави тя. 

"Кралица Елизабет II ни даваше силата от която имахме нужда. Тя беше духът на Великобритания", заяви Лиз Тръс.

Британският премиер подчерта, че Елизабет II е била най-дълго управлявалият монарх на Обединеното кралство и то с такова достойнство през тези 70 години. 

"Нейните постижения ще надживеят нашите спомени. Тя беше вдъхновение за мен и за много британци. Посветеността ѝ на дълга ѝ беше за пример", заяви Тръс. 

Тя обясни, че в началото на тази седмица на 96 години кралица Елизабет II е продължила да изпълнява задълженията си като е въвела самата нея в длъжност като 15-и премиер. 

"Претърпяхме голяма загуба. Ние се обръщаме към нашия нов монарх крал Чарлс III и се вричаме във вярност и в това, че ще го подпомагаме в изпълнението на неговия дълг към короната. Ние навлизаме в нова ера на нашата държава. Така както би желала нашата кралица ще завърша с това: Бог да пази краля", каза премиерът на Великобритания.