Часове преди края на срещата на Г-7 във френския курортен град Биариц, отношенията с Иран и Русия, и пожарите в Амазонската джунгла остават акцент на форума.

След изненадващия ход на френската дипломация да покани иранския министър на външните работи на форум с участието на американския президент, днес се очаква да има конкретни резултати за напредък.

Франция, домакин на срещата, е информирала Доналд Тръмп за намерението си да преговаря с Иран на ниво външни министри. Американският президент настоя обаче лично да заяви, че не давал мандат на френския президент Еманюел Макрон да говори от негово име.

Пожарите в Амазонската джунгла бяха сред горещите теми на срещата в Биариц.

Лъч светлина дадоха лидерите на Г-7 с новината, че са близо до споразумение за план за справяне с горските пожари в Амазония.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че е на път да бъде договорена "техническа и финансова" помощ за овладяване на бедствието. Критици обвиняват бразилския президент Жаир Болсонаро, че е дал "зелена светлина" за унищожаването на амазонските гори с антиекологична риторика и липсата на реакция пред лицето на бедствието.

Мащабът на пожарите и бездействието на властите накараха стотици бразилци да излязат на протест в защита на родните гори.

Протест имаше и в Боливия, където огънят засегна над 1 милион хектара амазонски гори. Боливийските власти миналата седмица заеха от Съединените щати супертанкер "Боинг" 747 за борба със стихията и мобилизираха над 2 000 пожарникари и техника. Въпреки това засегнатите от огъня площи се удвоиха от миналата седмица.

Лидерите от Г-7 са съгласни, че има необходимост от по-близки контакти с Русия, но смятат, че още е рано за завръщането й във формат Г-8.

Около 16:30 ч. днес се очаква краят на срещата и обща пресконференция на домакина Еманюел Макрон и американския му колега Доналд Тръмп.

В този час ще стане ясно дали изобщо Г-7 ще завърши с обща декларация с конкретни решения или различията между лидерите са се оказали непреодолими.