Бразилският президент изпрати армията да се бори с горските пожари в Амазония. В същото време се засилва натискът срещу държавния глава да подаде оставка заради неадекватната реакция по глобалния проблем.  

Пожарите в Амазония бушуват вече близо три седмици. В провинция Пара около 600 души са потърсили медицинска помощ с оплаквания от дима от стихията.

В официално обръщение президентът Жаир Болсонаро обяви, че като бивш военен е негов дълг да защити природните богатства на страната и нареди да бъдат изпратени военни части на помощ.

„Намираме се в традиционно горещ период, когато за съжаление има много пожари в Амазония. Тази година е по-топла от обичайното и пожарите са повече, но все още са в границите на средните стойности за последните 15 години”, заяви Болсонар.

В Бразилия и по света се организират протести с искане за оставката на Болсонаро.

По данни на НАСА пожарите в Амазония не са необичайни, като попадат в средните стойности за последните 15 години.

В Бразилия и по света обаче се организират протести с искане за оставката на Болсонаро. Причината е политиката му в подкрепа на развитието на земеделски райони за сметка на Амазонската джунгла.

Бразилия обаче е поела ангажименти пред международната общност да съхранява дъждовната гора и я грозят санкции, ако не спазва поетите ангажименти.