Огромни горски пожари в амазонската тропическа гора в Бразилия, които се виждат дори от Космоса. Те горят вече почти месец, а заради сухия сезон се разпространяват много по-бързо от нормалното, пише Би Би Си.

От началото на годината горските пожари в Амазония са се увеличили с 83% в сравнение със същия период на 2018 г., сочат данни на бразилската агенция за космически изследвания. От там са регистрирали 72 843 пожара - най-много, откакто през 2013 г. започна да се води статистика. Повече от 9500 огнища са установени от сателитите само от миналия четвъртък насам.

Снимка: NASA

Някои хора смятат, че пожарите са умишлено причинени от дърводобивни фирми и фермери, които искат да разчистят големи площи земя. Всяка година части от Амазония се изгарят, за да осигурят повече земя за обработване на земеделските производители.

Според природозащитници обаче скоростта на обезлесяване се е увеличила драстично, след като правителството на крайнодесния Жаир Болсонаро пое властта в Бразилия.

Защо са важни тропическите гори на Амазония?

Амазония е най-голямата тропическа гора в света. Тя е дом на повече от 3 милиона вида растения и животни, както и милион племена, които живеят там. Често е наричана Амазонска джунгла. Разположена е във водосборния басейн на река Амазонка в Южна Америка. Заема територия от около 5,5 милиона кв. км, което я прави най-обширната екваториална гора на планетата. Обхваща територии от осем държави - Бразилия, Колумбия, Перу, Венецуела, Еквадор, Боливия, Гвиана и Суринам, както и на Френска Гвиана.

Амазонската екваториална гора притежава най-голямото биоразнообразие на планетата. Значителна част от територията й все още е слабо проучена. Дъждовните гори са жизненоважна защита срещу изменението на климата и глобалното затопляне. В една типична година Амазония абсорбира около 1,5 гигатона въглероден диоксид от нашата атмосфера.

Защо хората подпалват пожари в Амазония?

Когато големи площи дървета се изсичат, за да се използват за нещо друго, това се нарича обезлесяване. От 70-те години на миналия век тропическите гори в Амазония са цел на дърводобивната промишленост. Дървета се изсичат и заради строителството на пътища, както и от земеделски производители, които разчистват области от тропическите гори, за да отглеждат животни, соя и палмово масло.

Пожарите често се причиняват от хора, които искат да използват земята за селско стопанство. Понякога обаче огънят излиза извън контрол. От всички страни в света Бразилия разчита до голяма степен на своята селскостопанска индустрия за производство, което носи много пари и работни места в страната.

Какво общо има президентът?

Жаир Болсонаро стана президент на Бразилия през януари тази година. За това време изрази няколко противоречиви мнения. Той направи дискриминационни коментари относно етническите малцинства и гей общността. Той също така заяви, че се застъпва за диктатурата и не смята, че е лошо един човек да разполага с цялата власт в държава и да може да използва сила, за да държи хората под контрол.

Въпреки че тези изказвания му създадоха врагове, оказва се, че има и привърженици заради обещанията му да засили икономиката на страната и да се справи с престъпността.

В миналото Жаир Болсонаро беше подложен на критики за това, че е предпочел строителните компании и не е наказвал тежко дървосекачите, както е правено при предишни правителства. Някои дори твърдят, че той е насърчавал дърводобивните фирми и фермерите да разчистват земята.

Президентът също така уволни директора на организацията INPE, която разкри данни, които показват 88% увеличение на обезлесяването в Амазония през юни в сравнение със същия месец миналата година. Болсонаро заяви, че организацията лъже и се опитва да разклати доверието в правителството.

Какво се случва в момента?

Бразилският президент разгневи в четвъртък екоактивистите с твърдението, че неправителствени организации са подпалили горите, за да го злепоставят, след като спря финансирането им. Болсонаро заяви, че правителството не разполага с достатъчно ресурси да се справи с горските пожари. Днес той подчерта, че никога не е твърдял, че неправителствени организации са подпалили пожарите, а само е изразил подозренията си.

Президентът на Франция Еманюел Макрон пък нарече случващото се там "международна криза" и призова страните от Г-7 да се обединят, за да се справят с горските пожари. Жаир Болсонаро от своя страна разкритикува френския си колега и заяви, че има "колониален манталитет", който не е подходящ за XXI век.

Отзвук имаше и в България. Организирани в социалните мрежи се обявиха в защита на тропическите гори пред бразилското посолство в София.