Повечето снимки, които се споделят в социалните мрежи от пожарите в Амазония са фалшиви или стари, твърди Си Ен Ен. Тяхна проверка показва, че дори Леонардо Ди Каприо е споделил снимка от съвсем друг пожар.

Редакторът на Си Ен Ен Пол П. Мърфи е успял да проследи произхода на някои от най-споделяните снимки. На една от тях виждаме горяща гора и стена от дим, която се издига от пламъците.

Фотографията е споделена в “Туитър” от известния в “ЮТюб” Логан Пол.

Оказва се, че тази снимка наистина показва пожар в Амазония… но е заснета през далечната 1989 г. Същата снимка се използва и от много други уебсайтове за илюстриране на материали към пожарите в джунглата.

Друга много популярна онлайн фотография успя да заблуди и Леонардо Ди Каприо. Неговият пост в “Инстаграм” има над 3 млн. харесвания, но проверка на Си Ен Ен установява, че същата снимка е публикувана още през 2018 г.

Онлайн се завъртяха и вече познатите фалшиви снимки от пожарите в Сибир, които се оказаха от Швеция и щата Монтана. Едните са от 2018 г., а другите – от 2000 г.

Много потребители споделиха и снимки на обгорели животни, които далеч не са от Амазония. На една от тях маймуна държи в ръцете си по-малка маймуна и плаче – тази снимка е заснета в Индия, а не в амазонската джунгла.

На друга виждаме обгорял заек – снимката е пожарите в Калифорния през 2018 г.