Бразилия няма ресурс да се справи с горските пожари в Амазония. Това заяви президентът на страната, след като излязоха сателитните снимки с мащаба на бедствието.

Снимка: btvnovinite.bg

Хаштагът "Да се молим за Амазония" е най-актуалната тема в социалните мрежи. Световни знаменитости от ранга на Леонардо ди Каприо, Брад Пит и супермодела Жизел Бюндхен изразиха възмущението си от редица медии по света, след като за пожарите в дъждовната гора започна да се говори активно 2 седмици след началото на бедствието.

Снимка: btvnovinite.bg
В общата тема обаче има и множество подвеждащи снимки, като тази от 2017-а година, за която индийският фотограф Авинаш Лодхи, дори печели награда.

В същото време набира скорост скандалът с твърдението на бразилския президент, че пожарите са дело на неправитеслтвените организции. 

 „Нападките на президента, че неправителствения сектор седи зад пожарите целят да отклонят вниманието от истинския проблем. А именно - липсата на политика, която да съхранява дъждовната гора, порочните земеделски практики с паленето на стърнища и обезлесяването”, твърди Освалдо Стела – бразилски еклог.  

Вместо извинение, Болсонаро заяви, че вчера е изразил съмнения, без да посочва виновници за пожарите.