Джунглата на Амазония, често наричана “белите дробове на планетата”, произвежда 20% от кислорода на Земята. Сега тя е в опасност да бъде напълно унищожена от големите пожари, които бушуват на територията на Бразилия и в части от Боливия. 

До момента се съобщава за над 70 хил. отделни огнища. Макар това да изглежда изключително обезсърчаващо за населението на планетата, всеки от нас може да предпази дъждовната гора от изчезване с няколко прости стъпки.

Снимка: Getty Images

1. Внимавайте при купуването на хартия и дърво

Когато купувате хартия и дърво се старайте да разберете източника им. Избягвайте тези артикули, които са направени от тропическо дърво и купувайте тези с местен произход.

Избягвайте материали като махагон, палисандрово дърво и абанос.

Когато пък купувате хартия, избирайте тази, която съдържа най-висок процент рециклирани материали.

Снимка: EPA/Reuters

2. Избягвайте палмовото масло

Палмовото масло се добива в тропическите дъждовни гори и голямото му търсене причинява обезлесяване на големи територии и унищожаване на естествения хабитат на много животински видове.

Следващия път когато пазарувате храна, обърнете внимание на етикетите и ако продуктите съдържат палмово масло – изберете други.

Колкото по-ниско е търсенето на палмово масло, толкова по-голям е шансът за дъждовните гори.

3. Ограничете максимално консумацията на говеждо месо

Голяма част от вносното говеждо месо идва именно от страни, които обезлесяват териториите си, за да създават пасища. Евтиното говеждо месо, което се използва във веригите за бързо хранене, често се нарича “говеждо от дъждовните гори”, защото идва именно от държави като Бразилия.

Единственото решение – намалете консумацията на говеждо.

Снимка: Getty Images

4. Подкрепяйте бизнеси, които се грижат за околната среда

Ако се стараете да живеете биосъобразен живот, който да спомага опазването на околната среда е добре да знаете кои компании правят същото.

Организацията “Алианс за дъждовната гора” е съставила списък с продукти и компании, които опазват околната среда.

5. Интересувайте се от политика и гласувайте

Ако искате да промените отношението на повече хора към заобикалящата ги среда, трябва да се интересувате и от политика. Подкрепяйки политически фигури, които могат да повлияят върху еко политиките на страната ви, можете да постигнете нужната промяна.

Международни правителства вече критикуват властта в Бразилия и заплашват, че ще изтеглят инвестиции от страната, ако проблемът с амазонската джунгла не бъде разрешен.

Снимка: EPA/Reuters

6. Участвайте в петиции

Макар и да изглежда смешно на фона по-голямата картинка, участието в различни петиции може да повлияе на политическата картина в страната ви и така да постигнете нужната промяна за опазване на околната среда.

Можете да подпишете петицията на бразилския адвокат Габриел Сантос, която настоява за разследване на причините за пожарите в Амазония. Тя е подписана от над 3 млн. души.

7. Образовайте себе си и околните

Знанието е сила и колкото повече се интересувате от околната среда, толкова по-лесно е да предприемете действия.

Споделяйте добрите примери с вашите близки и ги мотивирайте да направят промяна в живота си.

8. Дарявайте

Ако сте от хората готови да дарят дори и скромна сума за някоя кауза, изберете тези, които са най-актуални. Ето няколко дарителски кампании, целящи да опазят амазонската джунгла:

Amazon Watch

Rainforest Trust

Rainforest Action Network

Rainforest Foundation US

Rainforest Alliance

Amazon Conservation Team