Европа не ваксинира достатъчно бързо, смятат лидерите на страните членки на ЕС.  Мерките при пътуване се затягат, границите обаче остават отворени, беше решено на видеосрещата им снощи.

Само преди няколко седмици евролидерите се тревожеха основно за справяне с противниците на ваксини. Оттогава обаче новите варианти на вируса влязоха в Европа и сега основната грижа е, че ваксините не стигат. 

Мутациите на вируса и рязкото повишаване на броя на заразяванията променя цветовете в картата на Европа.

„Предлагаме да се въведат тъмно червени зони, които да обозначават местата, в които вирусът се разпространява на много високо ниво. Хората, пътуващи от тези зони, би трябвало да преминават през тест преди тръгване и карантина, след пристигане, вътре в територията на ЕС. Като се има предвид много сериозната санитарна ситуация, всяко пътуване, което не е неотложно, категорично не се препоръчва“, заяви Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК. 

Необходими са спешни усилия за установяване и проследяване чрез тестове на новите варианти на вируса, беше решено на срещата. 

Основното притеснение на евролидерите в момента е недостигът на ваксини. Предложено беше доставките на препарати, чието одобрение предстои, да бъдат направени предварително. Така ваксинирането ще е възможно веднага, след като Европейската агенция по лекарствата даде зелена светлина. 

„Обсъдихме въпроса за имунизационния сертификат. Смятаме, че можем да постигнем съгласие за общите елементи, които той трябва да включва за медицински цели, а на по-късен етап бихме могли да преценим в какви случаи да може да използва“, посочи Шарл Мишел, председател на Съвета на ЕС. 

„Ние като държава сме готови и с дигитален паспорт и със сертификат за ваксинация, но мисля, че това трудно ще стане, защото по Единния пазар имаме свободно движение на хора. Да, всяка държава членка сигурно ще приложи някакви механизми за допускане на други граждани в своята страна, но не мисля, че ще се вземе такова решение“, посочи премиерът Бойко Борисов. 

Границите в Европа ще остават отворени, за да функционира нормално общият европейски пазар.