С одобряването на все повече ваксини срещу новия коронавирус – възможно ли е те да бъдат изисквани при пътуване? Потърсихме мнението на специалисти.

И сега не е прецедент да има ограничен достъп до дадена държава, ако не е поставена нужната ваксина. Например, за да стигнем до Бразилия е добре да се ваксинираме срещу жълта треска, обяснява адвоката по медицинско право Мария Шаркова.

„Ако се дадат такива ограничителни условия за достъп, свързани с поставяне на ваксина срещу коронавируса, трябва да има ясни правила за изключенията. Има граждани, които не могат да си поставят ваксината по здравословни причини, например  алергични реакции или някакво друго заболяване“, обяснява тя.

Въпросът за в бъдеще е дали държавите членки на Европейския съюз въобще ще имат общи правила именно в сферата на придвижването. 

„Допуска се ограничения на правото в интерес на общественото здраве. Представете си обаче един човек, ако трябва да пътува до друга държава, за да се лекува може да му пречи поставянето на ваксина“, уточнява Шаркова.

Георги Рачев, този път като представител на Асоциацията на туристическите агенции, очаква да се изправим пред ново правило при пътешествия. „Книжките за ваксинация и реваксинация ще бъдат новите визи. Отново настъпва едно разделение, което е много страшно и се усеща в целия сектор туризъм“, казва Рачев.

Дори и сега по думите на Рачев има неравнопоставеност – в ресторанта на хотела може, но извън него не.