В момента у нас 10 души с коронавирус заразяват около 5-6 души. Във Великобритания заради новия вирусен вариант 10 заразяват 27. 

Според главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев това ни чака и в ЕС.

„Ако избързаме и предприемем мерки за крайно разхлабване, много бързо ще се сблъскаме с ефекта от разпространението на новия щам“, смята Кунчев.

Британският вирусен вариант циркулира и в други държави, в които изправя на нокти здравните системи. Разпространява се много по-бързо, а това увеличава и смъртността. Не заради самата мутация, а заради това, че системите „прегряват“.

„Много бързо този вариант измества класическия, което може да доведе до пренапрягане на здравната система и от там съответно да не могат всички граждани, нуждаещите се от адекватни грижи, да ги получат“, коментира председателя на Оперативния щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

„За съжаление т.нар. английски щам, според нашата вирусологична лаборатория, вече е в България“, обяви директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Находката на лабораторията на спешната болница „Пирогов“ е косвено доказателство, че този вирусен вариант е вече и у нас. Изчаква се анализа на специалистите в Националния център по заразни и паразитни болести, който да даде окончателният отговор.

„Ние засега сме като оазисче по мерките и това, което сме направили. Рискът този оптимизъм да ни накара да отпуснем много мерките може да доведе след това до голяма заболеваемост, да не може да се овладее. Компромисът, който можем да направим, свързан със здравето, е единствено с образованието“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Така от февруари учениците от 5. и 12. клас ще се върнат в училище, но не накуп, а на ротационен принцип. Под въпрос обаче е дали отворят през февруари фитнеси, молове и ресторанти.

Междувременно Асоциация на заведенията организира протест на 27 януари, а на 1 февруари, без значение какво решение ще вземе правителството, ресторантьори казват, че отварят.

Здравният министър пък предлага на парламента епидемичната обстановка да се удължи с три месеца.