Ще направим предложение да бъде удължена епидемичната обстановка с 3 месеца. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, който бе изслушан в парламентарната здравна комисия.

"Допускаме, че новият щам е вече тук. Това поставя в опасност бъдещите противоепидемични мерки“, обясни здравният министър.

"Нещата са притеснителни в Европа заради лошите тенденции, свързани с новия британски щам, защото той се разпространява по-лесно и по-бързо - един преносител заразява 2,6 души. Ако се случи това в България, а с голяма вероятност се допуска, това ще постави в риск бъдещите противоепидемични мерки“, обясни още Костадин Ангелов.

Той каза, че мерките ще продължат и след 31 януари, но ще има разхлабване на някои от тях. Ще има известно разпускане на мерките според начертаните приоритети. Това ще важи за сектори като образование, здравеопазване, спорт и култура, като в рамките на 14 дни ще бъде проследено развитието на ситуацията у нас.

По отношение на Националния ваксинационен план той отново заяви, че се изпълнява добре.

"Когато първите 35 000 дози ваксина пристигнаха в България, сериозно обсъждахме дали всички те да бъдат направени като първа доза, или да гарантираме и втора доза от тях", обясни министър Ангелов.

По думите му, анализирайки ситуацията с регулярността на доставките и стъпвайки на минал опит, е допусната възможността, че може да има забавяне на доставките.

"Оказахме се прави", каза още министър Ангелов, уточнявайки, че ако всички дози са били направени, сега 17 000 българи нямаше да могат да получат втората доза от ваксината. Заради забавяне на доставките от първата фирма в Италия, например, сериозно е нарушен ваксинационният план и втората доза не може да се направи навреме, което компрометира изграждането на имунитет.

"Когато се регистрира и третата ваксина от екипа в Оксфорд, очакваме много големи доставки в България и ще започнем да ваксинираме масово", допълни Ангелов.

До края на този месец се очаква да има решение за третата ваксина.