Във Франция се проведе конференция за подпомагане на Ливан с участието на делегации от 70 държави и 15 международни организации.

Общо 1 млрд. долара бяха обещани на страната, разтърсена от конфликта между Израел и „Хизбула“.

По-голямата част от средства ще отидат за хуманитарна помощ, а 200 млн. долара за укрепване на редовната армия на Ливан.

Целта – военните да бъдат разположени в южните гранични части, а „Хизбула“ да се изтегли оттам като част от  потенциална сделка за край на бойните действия.

Войната трябва да приключи възможно най-скоро. Повече разруха, повече удари няма нито да сложат край на тероризма, нито ще доведат до сигурност за някого.

 

Временният премиер на Ливан заяви, че страната ще се нуждае по 250 млн. долара на месец, за да се помогне на разселените над 1 млн. души.

В същото време американският държавен секретар Антъни Блинкен обяви нова помощ за палестинците на стойност 135 млн. долара. Той е в Доха в опит да съживи преговорите за Газа.

„Обсъдихме по-нататъшните усилия за връщане на заложниците и за прекратяване на огъня. Това включва оценка на позицията на „Хамас“ след смъртта на лидера ѝ Яхия Синуар“, заяви Блинкен.

Вашингтон сочеше Синуар като основна пречка пред сделката за примирие.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK