От Кремъл обявиха, че няма основание за тревога, въпреки че няколко руски станции за мониторинг на радиацията са спрели да предават информация след взрива на военен полигон в Русия по-рано този месец, предаде „Ройтерс”.

Организацията по Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ОДВЗЯО) вчера сигнализира за проблема със станциите и в Дубна, Киров, Билибино и Залесово. Те изразиха съмнения, че руските власти са оказали влияние на оборудването.

Днес две от станциите - в Пеледуй и Билибино, са възобновили предаването на данни, съобщи Ласина Зербо от организацията. За станцията в Пеледуй по-рано не беше съобщавано, че не предава данни.

Руската държавна ядрена агенция „Росатом” призна, че има загинали учени при експлозията на 8 август, възникнала по време на изпитание на ракетни двигатели близо до Бяло море край Архангелск. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че не разполага с точна информация дали и как руските радиационни станции са спрели да подават информация. 

Той посочи, че няма риск от повишаване на нивата на радиация и добави, че властите предприемат всички необходими мерки, за да предотвратят евентуални рискове за здравето на хората.