Бизнесдама, която се самопровъзгласила за „Кралицата на боклука“, е изправена пред съда в Швеция по обвинение в незаконно изхвърляне на планини от отпадъци. Това е най-голямото дело за престъпление срещу околната среда в страната досега, предаде Би Би Си. 

Бела Нилсон е една от 11-те души, обвинени в „тежко престъпление срещу околната среда“.

Тя е била главен изпълнителен директор на компанията за управление на отпадъци NMT Think Pink, която е обвинена в изхвърлянето или заравянето на 200 000 тона отпадъци на 21 места в периода 2015-2020 г.

Адвокатите на Нилсон, която сега се казва Фариба Ванкор, и на друг бивш изпълнителен директор на компанията, отричат клиентите им да са извършили каквото и да било нарушение.

Прокурорите твърдят, че начинът, по който компанията е управлявала неправилно отпадъците, е довел до изпускането на вредни нива на канцерогенни химикали, олово, арсен и живак във въздуха, почвата и водата.

При един от инцидентите купчина с отпадъци от компанията, намираща се в близост до природен резерват, е горяла близо два месеца, след като се е самозапалила.

 

Бела Нилсон заявява пред шведските медии, че нейната компания е действала в съответствие със закона.

Според обвинението начинът, по който боклукът е бил изхвърлян на площадките, е „застрашавал здравето на хората, животните и растителния свят“.

Think Pink е била наемана от строителни компании, общини и частни лица, за да изхвърля всичко - строителни материали, електроника, метали, пластмаси, дърво, гуми и играчки. Но според прокурорите тя е оставяла купчините „несортирани“ и изоставени.

Всичките 11 обвиняеми отричат да са извършили нарушения. Сред тях е и бившият съпруг на Бела Нилсон - Томас Нилсон, чийто адвокат заяви, че като главен изпълнителен директор преди 2015 г. той не е бил начело, когато са били извършени престъпленията.

Предварителното разследване на скандала е в обем от 45 хиляди страници.

Няколко общини искат обезщетение в размер на 260 млн. крони (25,4 млн. долара) за почистването на планините от отпадъци, както и за обеззаразяването на обектите.

Общинският съвет на Ботширка, южно от Стокхолм, е поискал обезщетение в размер на 125 млн. крони, тъй като е похарчил много повече от тази сума само за отстраняване на отпадъците.