Космическата компания на Джеф Безос „Блу Ориджин” ще изпрати първата жена на Луната. Това заяви милиардерът и собственик на „Амазон“ във видео в профила си в „Инстаграм“.

Клипът показва теста на двигателя на ракетата на Безос BE-7 тази седмица в космическия полетен център на НАСА в Хънтсвил, Алабама, а милиардерът заявява, че машината „ще отведе първата жена на повърхността на Луната”.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos)

В момента НАСА е близо до вземането на решение за избора на първата частна компания, способна да изпрати астронавти на Луната до 2024 г.

„Блу Ориджин” е една от компаниите, които агенцията избра през април, за да произведат лунен спускателен апарат за мисията, припомня Си Ен Ен.

Снимка: Reuters

Стойността на проекта е 579 милиона долара, но Безос има и силна конкуренция. Селектирани са и две други компании, едната от които е „Спейс Екс” на Илон Мъска, която получи 135 милиона долара за подпомагане развитието на системата „Старшип”.

През последните години „Блу Ориджин” все по-често влиза в надпревара за доходоносни държавни договори с конкурентната компания на милиардера Илон Мъск „Спейс Екс” за спечелване на договор за изграждане на следващата система за кацане на луната на НАСА, която да превозва хора до Луната.