„Колко страшно би било това“: Защо мъртвият Тръмп може да се окаже дори по-опасен от живия?

Внезапната кончина на бившия президент Тръмп на САЩ щеше да създаде безпрецедентен, със сигурност непредвидим и вероятно анархичен политически вакуум, коментира британското издание „Гардиън“.

Струва си да се опитаме да си представим какво можеше да се случи, ако Доналд Тръмп беше прострелян и убит, докато през уикенда играеше на петата дупка на голф игрището си във Флорида.

Въпреки че много хора биха искали да видят гърба на един неприятен човек, който подстрекаваше другите към насилие, инцидентът от този уикенд предизвика призиви за по-строга охрана около бившия президент и тежко осъждане от страна на съперничката му Камала Харис, която заяви, че е „дълбоко разтревожена“ от очевидния опит за убийство.

И все пак при тази втора смъртна заплаха спекулациите са неизбежни. И парадоксално, мъртвият Тръмп може да се окаже дори по-опасен от живия Тръмп.

Убийството на Тръмп би било лична трагедия - преди всичко за него и семейството му. То би отбелязало края на една необикновена, бурна и винаги поляризираща политическа кариера. Незаслужено името му щеше да бъде включено в почетния списък на убитите президенти на САЩ, в който влизат Джон Кенеди и Ейбрахам Линкълн, коментира „Гардиън“.

 

Но много повече от това, смъртта на Тръмп от ръцете на самотен потенциален снайперист (както се твърди, че почти се е случило в неделя) би объркала политиката на САЩ и президентските избори през ноември.

Снимка: Reuters

Няколко чуждестранни правителства - на първо място Иран, биха приветствали елиминирането му и биха се опитали да се възползват от възникналата несигурност. Но руският и китайският диктатори - Владимир Путин и Си Дзинпин, не биха били непременно сред тях.

Те смятат Тръмп за „полезен идиот“, по думите на бившия му съветник по националната сигурност Джон Болтън - повърхностен човек, който лесно се ласкае и манипулира. Във всеки случай и Путин, и Си са разбираемо против убийствата на диктатори. Той щеше да им липсва.

Светът след Тръмп може да изглежда много различно. Предполагаемият бъдещ убиец във Флорида според съобщенията е имал силни проукраински възгледи и е лобирал и пътувал до страната, за да изрази подкрепата си за нейната съпротива срещу незаконното нахлуване на Русия.

Мъжът, заподозрян за стрелбата по Тръмп
Снимка: Reuters

За никого не е тайна, че изпадналото в криза правителство на Украйна се опасява, че втори мандат на Тръмп може да означава край на военната и финансовата помощ от страна на САЩ и насилствено, неравностойно уреждане на отношенията с Москва.

За разлика от това, едно президентство на Камала Харис обещава продължаване на политиката на предпазлива подкрепа на Джо Байдън. Малцина биха били толкова вулгарни да го кажат, но внезапното оттегляне на Тръмп може да бъде облекчение за Киев.

По същия начин политиците в цяла Европа и не на последно място във Великобритания, може биха били доволни, ако враждебният и ксенофобски настроен Тръмп вече няма да хвърля обиди отвъд Атлантика, да им напомня за неизпълнените обещания в областта на отбраната и сигурността и да нарушава западната политика - от Газа до климатичната криза.

Но внезапната евентуална смърт на Тръмп би се усетила най-силно у дома.

Той неизбежно щеше да бъде превърнат в мъченик от последователите си, които искат да направят Америка отново велика, и от техните медийни поддръжници. Те вероятно щяха да твърдят, както се случи след неуспешния опит за покушение през юли в Пенсилвания, че администрацията на Байдън и демократите по някакъв начин са участвали в заговор за убийството му.

Мъжът, заподозрян за стрелбата по Тръмп
Снимка: Reuters

 

Въпреки че Тръмп оцеля в неделя, това се повтаря отново. Можеше ли да последват насилствени безредици, ако Тръмп беше починал? Изглежда вероятно.

Влиянието върху изборите в САЩ, които вече са разклатени от късното решение на Байдън да се откаже от надпреварата, също би било огромно. Щеше да има призиви за отлагане на гласуването.

От конституционна гледна точка това е труден, а може би и невъзможен избор. По-вероятно е републиканците, подобно на демократите през лятото, да се обърнат в краен случай към номер две в листата - техния кандидат за вицепрезидент Джей Ди Ванс. Колко страшно би било това, коментира още британското издание.

Поне Тръмп е известна личност. Ванс е също толкова „странен“, както казва Тим Уолц, подгласникът на Харис, но той е тъмен кон с крайно неприемливи собствени възгледи, особено за ролята на жените.

Снимка: Reuters

Ванс, който се стреми към президентския пост, събирайки гласовете на симпатиите към покойния си окаян учител, може да се окаже още по-лош кошмар за Харис. Хиперболичните обещания на Тръмп да накаже враговете си, ако бъде преизбран, в крайна сметка може да изглеждат леки в сравнение с президента Ванс, който отмъщава на самата демокрация, за да си разчисти сметките с всички, които му се противопоставят.

Снимка: Ройтерс

По много морални и други практически причини е добре, че Тръмп не пострада във Флорида. Далеч за предпочитане и по-безопасно за изстрадалата кауза на универсалната демокрация и правата на човека е да го свалим образно казано чрез урната.

Далеч по-добре за едно здраво, функциониращо общество е неговите аргументи (такива, каквито са), грубите му предразсъдъци и див фанатизъм да бъдат публично, категорично отхвърлени, за да ги видят всички. По-важно е да се дискредитира и изкорени тази марка зло, отколкото да се унищожи лично главният ѝ защитник.

Тръмп се появи на публично място за пръв път след предполагаемия опит за убийство
Снимка: Ройтерс

Мястото на Тръмп е в затвора, а не в земята, и ако Харис надделее през ноември, по-възможно е именно там да се озове.

Междувременно американското правителство, ФБР, Сикрет сървис и останалата част от „правоохранителната общност“ трябва да се опитат да гарантират, че възраждащата се склонност в САЩ към политически убийства няма да се активира.

Сега съществуват реални, оправдани опасения за сигурността не само на Тръмп и Ванс, но и на Харис, Байдън и Уолц - все видни потенциални мишени за подражание в едно общество, болно от насилие с огнестрелно оръжие, разцепление и омраза.

Това е по-широкообхватната заплаха, подчертана от драмата с голф игрището във Флорида. Руските, иранските и севернокорейските хакери могат да направят най-лошото.

Дезинформацията в социалните медии онлайн е огромен проблем. Потискането на вота също, както и намесата в изборите на местно и щатско ниво от страна на заблудени поддръжници на Тръмп.

Но по-притеснителна, по-плашеща от всичко това е перспективата американската система на представително управление, която въпреки всичко все още е блестящ пример за света, да бъде поставена на колене от луди с оръжия, превратаджии и насилствена употреба на сила.

Опитът да се убие Тръмп е почти същият като опитът да се убие демокрацията. Подобно на плъх в капан или жаба в дупка, най-добре е той да остане жив и да рита - докато не бъде политически ликвидиран, коментира още "Гардиън".