Използването на изкуствена матка за преждевременно родени деца може да започне още тази година, след като близо 300-те научни теста с агнета са били успешни, съобщава в. „Дейли мейл“.

Създателите на изкуствената матка се надяват да получат разрешение за клинични изпитания при хората. Иновацията би помогнала на бебета, родени преди 28-ата седмица, да се развият нормално в близка до естествената среда.

Екип от Детската болница във Филаделфия успешно тества изкуствената матка с недоносени агнета, като установи, че животните „отварят очи, стават по-активни, имат видимо нормални дихателни и гълтателни движения“, докато са в нея.

Основната причина, поради която половината от недоносените бебета не оцеляват, е, че белите им дробове не са напълно развити поради преждевременното раждане и те трудно преминават от дишане в околоплодната течност към дишане на въздух.

Представители на Американската агенция по хранителните продукти и лекарствата вече са се срещнали с експертите, за да обсъдят следващите стъпки за въвеждане на изкуствената матка (наречена EXTEND) в медицината. Очаква се регулаторът да обяви решението си до края на тази година.