6500 недоносени бебета в България са се родили недоносени през 2021 г., като данните на НЗОК за тази година ще станат ясни след два месеца. Притеснителен е обаче фактът, че 12,22% от всички раждания са рискови. Всяко 12-о дете у нас се е родило с различна степен на недоносеност, казват от фондация "Нашите недоносени деца".

Най-голям процент раждания на недоносени бебета има в болниците в Пловдив, Русе, Пазарджик, Стара Загора, Силистра, Бургас, Добрич, Плевен, Хасково, Сливен и София. В някои от тези градове делът на преждевременно появилите се на бял свят бебета е доста по-висок от средния за страната.

Преждевременното раждане е основната причина за смърт на деца под 5-годишна възраст в света, става ясно от статистиките на Световната здравна организация (СЗО). Над 15 милиона бебета се раждат преждевременно всяка година в света, а 1 милион от тях умират. В Европа преждевременно на бял свят се появяват около 500 000 бебета.

Това означава, че недоносените бебета представляват най-голямата група пациенти сред децата, а броят им продължава да нараства. Още по-тревожно е, че това се случва на фона на тенденцията към намаляване на общия брой раждания.

Непрекъснато се увеличава и броят на недоносените с екстремно ниско тегло – под 1000 грама. Грижата за най-малките и крехки пациенти възлиза на повече от 26 млрд. евро годишно. В България грижата за едно недоносено бебе достига до 2000 лева на ден, твърдят неонатолозите.

Според специалистите много от недоносените деца израстват с дълготрайни последствия от това, че са с екстремно ниско тегло. Превенцията на преждевременното раждане с осигуряване на адекватно проследяване на бременността, наличието на оптимални грижи след раждането и проследяване на развитието на недоносените деца, са едни от ключовите аспекти за намаляването на честотата и последствията на този проблем, който засяга цялото общество.

Всяка година на 17 ноември се отбелязва Световен ден на недоносените бебета. Целта е вниманието на обществото да бъде насочено към тези най-мънички и борбени деца. Въпреки всички трудности, с които се сблъскват, те все пак оцеляват и израстват като пълноценни хора.

Малките герои в неонатологията в МБАЛ-Пазарджик

Световният ден на недоносените деца беше отбелязан в болниците в цялата страна. В неонатологичното отделение към МБАЛ-Пазарджик малките герои - вече излекувани здрави деца, и техните семейства се срещнаха с лекарите, застанали до тях в трудния път на лечението.

„Ние знаем колко дълга е една минута, когато отброяваме тупкането на малкото сърчице и колко тежка е една сълза, когато целият свят се побира в едно малко личице и две шепички любов в подкрепа на новия живот. И вярваме, че по един особен начин всички деца са наши и е лична отговорността на всеки един от нас да се погрижим за тях“, каза старшата акушерка на Неонатологично отделение в болницата Мая Палашева.

600-грамовият Камен е най-малкото недоносено бебе, което в момента се лекува в Интензивния сектор на Неонатологично отделение на МБАЛ-Пазарджик. Малкото момченце е родено на 24 октомври и вече тежи 780 грама, но още дълго ще остане в кувьоз.

„Ние сме единственото интензивно отделение в областта, в което се отглеждат недоносени деца и в което има интензивен сектор, в който се полагат грижи за високо  рискови деца от целия Пазарджишки регион. Приемаме 24 часа в денонощието и 365 дни в годината недоносени  деца от цялата област“, отбеляза д-р Здравка Пиронова.