Изследване на фондация “Нашите недоносени деца” регистрира тревожни данни около невъзможността семействата да бъдат с бебетата си и използването на доказано ползотворни практики като метода кожа-до-кожа, кърмене и хранене с майчина кърма по време на болничното възстановяване на бебетата.

Оказва се, че 93.9% от родителите не са били допускани до недоносените бебета или новородени с влошено здравословно състояние през целия период на възстановяването им в неонатологично отделение.

Всяка година на 17 ноември се отбелязва Световният ден на недоносените деца. По традиция обществени сгради и паметници на културата се осветяват в лилава светлина. Целта на този ден е да повиши информираността по този значим проблем.

Инициативата на фондация “Нашите недоносени деца”, озаглавена #БезРаздяла | “Гласът лекува”, насърчава семействата да изпратят аудио послание до техните бебета, чрез което да ги накарат да усетят обичта и топлината в думите на своите родители, което ще се реализира със съдействието на медицинските екипи.

Новороденото познава гласа, мириса и допира на своята майка и реагира по уникален начин единствено на тях.

Научни изследвания свидетелстват, че слушането на майчиния глас има болкоуспокояващо въздействие върху бебето, стабилизира сърдечния ритъм и дихателните му функции.

Инициативата стартира на 17 ноември и ще се реализира толкова дълго, колкото е необходимо, с оглед на рестриктивните епидемични мерки, но преди всичко с надеждата, че скоро родителите отново ще бъдат със своите бебета.

Защо едва 4 от 100 майки в България могат да носят бебетата си кожа до кожа по време на възстановяването им от началото на пандемията от COVID-19 - четете в Ladyzone.bg.