Секвоята „Генерал Шърман“ от Националния парк на Калифорния е толкова стара, че предхожда построяването на пирамидите в Египет. Учените смятат, че тя е на около 2300-2700 години.

Секвоите са абсолютно уникални дървета: те могат да достигнат до 115 метра височина и са абсолютно неподатливи на болести или механични повреди.

Две пътеки водят до дървото „Шърман“. През 2021 г. дървото „Генерал Шърман“ е увито, докато пожар наближава гигантската гора.

То е едно от многобройните гигантски секвои, обвити в защитен алуминиев материал, докато пожарът, предизвикан от мълния, гори нагоре към Гигантската гора в средата на септември 2021 г.

 

Въпреки че гигантските секвои са зависими от пожари и могат да издържат на топлината на умерени пожари с дебелата си, изолираща кора, по-тежките пожари са повредили или убили много големи секвои през последните шест години.

Снимка: iStock

Затова бяха взети допълнителни предпазни мерки, за да се предотврати изгарянето на огъня в основите на дърветата и запалването на уязвими белези от пожари - признаци на много предишни пожари, които тези дървета са преживели.

Тъй като през последните десетилетия в Гигантската гора е имало много пожари, огнеборците са забелязали, че поведението на горския пожар (дължина на пламъка и скорост на разпространение) е намаляло, тъй като той е попаднал в предварително изгорени райони.

Снимка: iStock

Това умерено поведение на огъня позволи на пожарникарите да работят близо до огъня, като прокопават противопожарни линии, за да предотвратят разпространението на пожара по-нататък в Голямата гора.

В миналото, за да се изненадат изтънчените туристи, през дърветата са били прорязвани „тунели“, които не са пречили на секвоите да растат по-нататък.