Китай предложи  на Венецуела да й помогне да се справи с голямата авария в електроснабдяването, която парализира страната вече от близо седмица, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Пекин се надява, че Венецуела ще може бързо да установи какви са причините за този инцидент и да възстанови електроподаването и социалния ред до нормални нива", заяви говорителят на китайското външно министерство Лу Кан.

"Китай е готов да предложи помощта си и техническата си подкрепа, за да бъде задействана отново енергийната система на Венецуела", заяви говорителят на външното министерство.

Китай е икономически и дипломатически съюзник на Каракас.

Венецуелският президент Николас Мадуро заяви, че аварията с електроподаването е част от атаките на САЩ срещу Венецуела и обяви създаването на президентска разследваща комисия. Той каза, че има намерение да поиска помощ в разследването от ООН, на Китай, на Русия, на Иран и на Куба, които имат опит с кибератаки. Според Мадуро аварията на тока е в резултат на кибератака. 

Заради спирането на тока животът във Венецуела е парализиран от петък сутринта. В столицата Каракас прогресивно беше възстановено електроподаването в някои квартали, но ситуацията си остава хаотична за населението. Снабдяването с вода и храна на приемливи цени се превърна в огромно усилие. 

Хуан Гуайдо, лидерът на опозицията, който се самопровъзгласи за временен президент на Венецуела, отхвърли хипотезата на Мадуро, че аварията с тока е резултат на кибератака. Той разкритикува корупцията и безхаберието в енергийния сектор, заради които страда поддръжката на инфраструктурата и които са довели до аварията.

 

Използвани са материали на БТА