Правителството на президента Николас Мадуро обвинява Съединените щати за аварията, която прекъсна електрозахранването и потопи Венецуела в хаос. Те заявиха, че ще предоставят на ООН „доказателства” за отговорността на САЩ, съобщава БГНЕС.

Тази информация ще бъде предадена на делегация на Върховния комисариат на ООН по правата на човека, която се очаква да пристигне в Каракас, заяви министърът на комуникациите и информацията Хорхе Родригес.

„След няколко дни във Венецуела ще пристигне делегация от Службата на ООН по правата на човека, оглавявана от Мишел Бачелет, ще ѝ дадем доказателства за американското участие”, каза г-н Родригес в реч, излъчена по обществената телевизия на Венецуела.

Снимка: Reuters

Венецуела е потопена в хаос от гигантско прекъсване на електрозахранването, което засегна почти цялата страна в четвъртък, въпреки че токът да беше частично възстановен в петък в някои квартали на Каракас. Властите твърдят, че саботажът парализира най-голямата електроцентрала във Венецуела, тази в Гури, в южната част на страната.

Президентът Николас Мадуро обвини „американския империализъм” в провеждането на „електрическа война” срещу Венецуела, а няколко други официални лица също посочиха Вашингтон. Според министъра на комуникацията прекъсването на електрозахранването е предизвикано от „кибер атака срещу автоматизираната система за управление” на водноелектрическата централа "Гури", която осигурява 80% от електроенергията на Венецуела.

Снимка: Reuters

Експертите обясняват провала с липсата на държавни инвестиции за поддръжката на инфраструктурата. В продължение на десетилетие, прекъсванията на електрозахранването са често срещани във Венецуела, но сегашното спиране на тока е най-тежкото и сериозно.