Китай отрече твърденията, че използва Куба като шпионска база, като осъди американското правителство и медиите за публикуването на противоречива според него информация, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Служител на администрацията на Байдън заяви в събота, че от известно време Китай поддържа съоръжения за шпионаж в Куба и че през 2019 г. ги е модернизирал с цел събиране на разузнавателна информация. Миналата седмица "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че на острова е започнал нов процес по шпионаж, като се позова на американски служители.

"По отношение на предполагаемата шпионска дейност на Китай в Куба, информацията е фалшива", заяви пред журналисти говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин.

Информацията се разпространи непосредствено преди посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Китай тази седмица. Най-високопоставеният американски дипломат се отказа от планираното си пътуване до Пекин през февруари, след като предполагаем китайски шпионски балон прелетя над САЩ.

Ван също така заяви, че няма информация за пътуването на Блинкън, който ще бъде първият държавен секретар на САЩ, посетил Китай на държавна визита от пет години. 

Заместник-министърът на външните работи на Куба Карлос Фернандес де Косио отхвърли публикацията на "Джърнъл", като я нарече американска измислица, целяща да оправдае десетилетното икономическо ембарго на САЩ срещу островната държава. Той заяви, че Куба отхвърля всяко чуждестранно военно присъствие в Латинска Америка и Карибския басейн.