Китай разполага с шпионска база в Куба поне от 2019 г. насам, което е част от опитите на Пекин да подобри своите възможности за събиране на разузнавателна информация. Това предаде Асошиейтед прес, като се позовава на официален представител от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, съобщи БТА.

Американската разузнавателна общност от известно време е наясно с шпионажа на Китай от Куба, както и с по-широките усилия на Пекин да организира операции за събиране на разузнавателна информация в целия свят, съобщи официалният представител, който не е упълномощен да говори публично и пожела да запази анонимност.

Според представителя, който е запознат с данни на американското разузнаване по този въпрос, администрацията на Байдън е засилила усилията си да попречи на китайските опити да разшири своите шпионски операции и смята, че е постигнала известен напредък по пътя на дипломацията и чрез други неупоменати действия.

Съществуването на китайска шпионска база в Куба бе потвърдено, след като на 8 юни в. „Уолстрийт джърнъл“ съобщи, че Пекин и Хавана са постигнали принципно споразумение за изграждане на станция за електронно подслушване на острова. Според американския вестник Китай планира да плати на изпитващата финансови трудности Куба милиарди долари като част от преговорите. Белият дом и кубински официални представители обаче определиха публикацията като неточна.

Разузнавателната общност на САЩ е установила, че китайският шпионаж от Куба е бил нещо "постоянно" и не е ново развитие, каза официалният представител на американската администрация.