Китайското правителство заяви, че ще разследва твърдения, че цистерни за гориво са били използвани за превоз на олио за готвене, след като са пренасяли токсични химикали, без да бъдат почиствани правилно между товарите.

Спорът се разпространи онлайн, тъй като потребителите на социалните медии изразиха загриженост за потенциално замърсяване на храните, пише Би Би Си.

Според държавната медия Beijing News е установено, че цистерни, използвани за превоз на гориво, са превозвали хранителни продукти, като олио за готвене и сироп, и не са били обеззаразени правилно.

Според един от шофьорите, цитиран от вестника, транспортирането на готварско олио в замърсени камиони с гориво е било толкова широко разпространено, че се е считало за "публична тайна" в бранша.

Случаят е последният удар по общественото доверие в способността на китайското правителство да прилага стандартите за безопасност на храните.

През последните дни спорът е най-актуалната тема в китайските социални медии.

В Weibo - еквивалента на X в страната, бяха публикувани десетки хиляди публикации за скандала, които натрупаха милиони гледания.

Снимка: iStock

Мнозина го сравниха със скандала с млякото "Санлу" от 2008 г., при който около 300 000 деца се разболяха, а най-малко шест починаха, след като пиха мляко на прах, замърсено с високи нива на промишления химикал меламин.

 

В Китай танкерите не са ограничени до определен вид стоки, така че на теория могат да превозват хранителни продукти веднага след транспортирането на въглищни масла.

Исковете засягат няколко големи китайски компании. Едната от тях разследва дали правилата за безопасност на храните са били спазвани правилно. Компанията също така заяви, че незабавно ще преустанови използването на всички камиони, за които е установено, че са нарушили правилата.

Китайското правителство заяви, че служители по безопасността на храните ще проведат разследване на твърденията. Те обещаха да накажат всички компании и лица, замесени в неправомерни действия.

Обещаха и незабавно да публикуват резултатите от разследването си.