Католическият свят отбелязва Разпети петък.

Във Ватикана вечерната литургия за втора поредна година ще се проведе на открито заради пандемията и при строги противоепидемични мерки на площад „Свети Петър“.

Папа Франциск ще води литургията, която започва след два часа.

Тази година рисунки на някои деца ще придружават папа Франциск в Кръстния път, а обредът ще се излъчване на живо.

За празниците Италия затегна още повече мерките и е в пълна карантина. А от утре влизат в сила и ограничения за излизане.

Посещавана преди от над 30 000 туристи дневно, сега базиликата „Свети Петър“ приема едва по няколко стотин души на ден.

Доц. Емилия Занкина е ректор на Римския клон на Университета Темпъл и от 10 месеца живее със семейството си в Рим. Използва деня преди забраната за излизане, за да се разходят из града.

„Рим преди Великден е доста опустял и празен. Повечето от хората се изнесоха по къщите си из страната. Не може да излизаме, да се събираме и да ходим по ресторанти. Но същевременно имаме едно спокойствие и красота само за нас“, разказва тя.

Католическата църква беше силно ударена от пандемията и много свещеници загубиха битката с вируса. През страстната седмица Ватикана организира ваксинирането на 1200 души от уязвими групи. Папата изненадващо посети един от имунизационните центрове и разговаря с медицинските екипи и хората, които чакат.

След Великденския локдаун Италия няма да разхлабва драстично противоепедимичните мерки. До края на април ще останат затворени барове, ресторанти, театри, кина и музеи. Само учениците от 1-ви до 6-ти клас и студентите първокурсници ще имат присъствени занятия.

На фона на пълната блокада и ограниченията в неделя в Италия ще отворят 25 избирателни секции, в които българските граждани ще могат да гласуват.