Масов разстрел при две нападения в Съединените щати. Десетки убити и ранени при кървавите инциденти в различни части на страната.

21-годишен младеж застреля 20 души в търговски център в град Ел Пасо, щата Тексас. Часове по-късно друг нападател уби девет души пред бар в Дейтън, щата Охайо.

При нападението в Тексас бяха ранени още 26 души, а властите определиха атаката като престъпление от омраза към хора от друга раса.

Мотивите на стрелеца от Дейтън, който е бил ликвидиран от полицията, засега остават неизвестни.

Снимка: bTV

Америка е ужасена от поредните масови стрелби. Нападенията се случиха само няколко часа след протест във Вашингтон, организиран срещу лесния достъп до оръжие.

Кандидат-президентът от Демократическата партия Бето О'Рурк, който също е от Тексас, веднага след инцидента обвини американския президент Доналд Тръмп, че с расистка реторика е провокирал действията на нападателя от Ел Пасо.

Снимка: bTV

Стрелбата в мола в Ел Пасо започва малко след 10 и половина сутринта. По това време магазинът е пълен с клиенти, има и купувачи от съседно Мексико.

Извършителят на нападението e задържан. Самоличността му е потвърдена - 21-годишният Патрик Крусиъс, роден в Далас. Американският президент Доналд Тръмп осъди кървавото нападение.

Снимка: bTV

"Стрелбата в Ел Пасо, Тексас, е не само трагична, но е и акт на малодушие. Няма причини или извинения, които могат да оправдаят убийството на невинни хора", написа той в „Туитър”.

Преди стрелбата нападателят е публикувал в интернет манифест, в който се изказва против смесените бракове, против латиноамериканците и призовава Съединените щати да бъдат разделени на отделни зони за различните раси.

Документът съдържа и подкрепа към нападателя от Крайстчърч, който през март уби над 50 души в две новозеландски джамии.

„За съжаление, повечето от терористичните атаки са дело на симпатизанти на екстремистки групи и на организации, проповядващи превъзходството на бялата раса. Напълно неприемливо е политиците да не реагират и да не предприемат нищо”, заяви Кори Брукър, сенатор от Демократическата партия

Няколко часа по-късно стрелба пред бар окървави и град Дейтън в щата Охайо. Нападателят е бил тежко въоръжен с много муниции, но за щастие бързо е бил неутрализиран от намиращ се наблиза полицейски патрул.

Според статистика на организацията „Брейди”, която отчита жертвите на огнестрелно оръжие в Съединените щати,  всеки ден са простреляни по 310 души, като от тях около 100 загиват.

Междувременно стана ясно, че няма данни за пострадали български граждани при двете нападения в Съединените щати, съобщават от външното ни министерство.  

Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до президента на Съединените щати Доналд Тръмп.

"Ние осъждаме този безсмислен акт на насилие, отнел живота на много невинни граждани", отбелязва Борисов.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева също изрази своите съболезнования в телеграма до държавния секретар на Съединените щати Майк Помпео.