Стрелбата в Ел Пасо отново ще повдигне дебата „за” и „против” лесния достъп до оръжия в Съединените щати. Това каза за bTV Мартина Де Лос Сантос – българка, която от 18 години живее в Съединените щати. Мартина живее в Далас – градът, където е роден извършителят на зловещата атака, отнела живота на 20 души и ранила десетки.

„В никакъв случай човек не може да бъде спокоен, когато знаеш, че може да отидеш с децата си в един магазин просто да напазаруваш и там да загубиш семейството си. Хората в никакъв случай не се чувстват спокойни, когато се случват такива работи, защото в крайна сметка това се случва в търговски център – хиляди хора пазаруват там всеки ден. Когато се появи някой с автомат и започне да стреля на посоки, никой не е в безопасност. Тук в това отношение организацията е невероятна, когато се случват такива неща. Реакцията на всякакви служби, които да се притекат на помощ, доброволни организации и т.н.”, коментира Мартина.

Няколко часа след атаката в Ел Пасо, отново имаше стрелба с жертви – този път в Дейтън, щата Охайо, където загинаха 9 души.

Масовата стрелба в Ел Пасо е поредният случай на престъпление от омраза от такъв мащаб.

През март тази година над 50 мюсюлмани бяха избити в две джамии в новозеландския град Крайстчърч.

Извършител на нападението се оказа австралиец, който преди престъплението публикува в интернет манифест в защита на християнските ценности.

На 27 октомври миналата годината нападател застреля 11 души в Съединените щати по време на съботната служба в синагога в град Питсбърг, щата Пенсилвания. Извършителят се оказа 46-годишен мъж с антисемитски убеждения.

Престъпление от омраза беше и стрелбата в гей клуб в Орландо, Флорида. 

През юни 2016-та година млад американец от афганистански произход откри стрелба с автомат, като изби над 50 посетители в заведението.