Китайски балон за шпионаж, извънземни или просто „обект“? Дни, след като един предполагаем китайски балон накара САЩ да коригират начина, по който наблюдават въздушното си пространство, въпросите са много, а обектите, оказва се, още повече.

Официалните лица преднамерено използват термина „обекти“, който не дава никаква ясното по отношение на четирите обекта, свалени от 4 февруари насам. В момента никой не знае със сигурност какви са те и на кого точно принадлежат.

Първият предполагаемо китайски балон над територията на САЩ беше свален на 4 февруари. Сензорите му вече са извадени от Атлантическия океан, съобщават американските военни. Екипите за търсене са открили „големи отломки от обекта, включително всички идентифицирани приоритетни части от сензори и електроника“, съобщиха от Северното командване на САЩ.

Американски официални лица казаха, че балонът произхожда от Китай и е бил използван за наблюдение. Китай обаче отрече и съобщи, че това е бил просто дирижабъл, използван за метеорологични цели.

След този първи инцидент американски изтребители свалиха още три въздушни обекта в рамките на няколко дни - над Аляска, канадската територия Юкон и езерото Хюрон на границата между САЩ и Канада.

Въпреки многото въпросително около тези обекти, в САЩ със сигурност изключват една теза - възможността балонът да е извънземен.

Не са извънземни

„Не мисля, че американският народ трябва да се притеснява за извънземни във връзка с тези съоръжения. Точка. Няма какво повече да се каже по този въпрос“, заяви съветникът по сигурността Джон Кърби на брифинг в Белия дом в понеделник.

Той също така предположи, че свалените обекти не са представлявали непосредствена заплаха, не са изпращали комуникационни сигнали, не са показвали признаци на „маневриране, не са имали никакви двигателни способности“ и не са били пилотирани.

Какво знаем за обектите?

В края на януари САЩ забелязват 60-метровия китайски балон, когато той навлиза в американското въздушно пространство близо до Алеутските острови. Описан като балон за наблюдение, той се пренася над Аляска и в Канада, след което отново навлиза във въздушното пространство на САЩ.

На фона на опасенията, че балонът наблюдава чувствителни военни обекти, той беше свален край бреговете на Южна Каролина на 4 февруари. Според Пентагона балонът е летял на височина около 18 километра и е бил с размерите на три автобуса. Бил е оборудван с множество антени и слънчеви панели, достатъчно големи, за да захранват няколко сензора за събиране на разузнавателна информация.

На 10 февруари беше свален втори обект, над Аляска, който според длъжностните лица е бил с размерите на „малък автомобил“. Само ден по-късно над Юкон, Северна Канада, беше свален и трети обект.

Те са представлявали балони с прикрепени малки цилиндрични метални предмети и са летели на височина от около 12 километра.

Четвъртият, който е свален над езерото Хюрон в неделя, обаче е различен. Той има осмоъгълна форма с висящи от нея антени и се е движил на около 6 километра над Горния полуостров на Мичиган.

Има ли заплаха?

Въпреки че военните казват, че няма причина за опасения от тези обекти, те са били свалени заради височината, на която летят. В тази област те могат да представляват заплаха за гражданските самолети.

Джон Кърби каза, че другите три обекта са били свалени „от прекомерна предпазливост“. Те не са представлявали „никаква пряка заплаха за хората на земята“, но са били унищожени „за да се защити нашата сигурност, нашите интереси и безопасността на полетите“, каза той.

Стотици доклади за неидентифицирани летящи обекти

През януари правителството на САЩ съобщи, че проучва 510 доклада за НЛО. Това е три пъти повече обекти от тези в доклада от 2021 г. Въпреки че много от тях са дронове или балони, стотици остават необясними, пише „Гардиън“.

В доклада за 2022 г. на директора на националното разузнаване се казва, че до него от юни 2021 г. насам са подадени сигнали за 247  „неидентифицирани обекта“. Той каза, че има и записи на 144 летящи обекта, които се проучват.

Защо ги забелязват сега?

Причината тези обекти да започнат да се забелязват сега е, че САЩ промениха филтрирането си при наблюдението на въздушното си пространство.

Сега американските военни настройват радарите си така, че да откриват летящи обекти - включително балони - които са по-малки, по-бавни и с различна форма от вражеските самолети и ракети, които отдавна занимават Пентагона, съобщава Ройтерс.

Генерал Глен Ван Херк, ръководител на Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) на САЩ, описвайки ги като „много, много малки обекти, които създават много, много ниско радарно напречно сечение“.