Фармацевтичната компания „Пфайзер“ обяви, че ваксина срещу COVID-19, разработвана съвместно с „Бионтех“, е дала над 90% ефективност в последния трети етап от клиничните изпитвания. Това обаче е само една много малка стъпка към завръщането към нормалното, предупреждават експертите.

Ефективна … на този етап

При обявяването на резултатите от изпитванията, двете компании заявиха, че ще кандидатстват за спешно одобрение от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ. Това ще се случи най-рано следващата седмица, защото се очакват допълнителни данни за безопасността и производствените процеси.

Последната информация увеличи шансовете здравните власти да одобрят ваксината до средата на декември. Според извънредните ѝ регулации са нужни едва над 50% ефективност. Така може първите дози да бъдат поставени до края на годината, а по-масовото ваксиниране да започне до средата на 2021 г.

Въпреки това клиничното изпитване ще продължи, докато не достигне първоначалната цел от 164 случая на COVID-19. Според висшестоящ служител във „Пфайзер“, това може също да отнеме няколко седмици. Последната информация може да окаже ефект на ефективността на препарата.

Ако имаме одобрена ваксина

Ако от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ одобрят ваксината, Комитетът за имунизационни практики ще проведе обществено заседание в рамките на 48 часа. На него ще се гласува кой ще получи първите дози от препарата. След допълнително одобрение от Центъра за контрол и превенция на заболяванията, до ден се очаква да започне транспортирането на флаконите.

От компанията производител са в готовност до края на годината да произведат 50 милиона дози, достатъчни за 25 милиона човека. През 2021 г. те могат да произведат 1,3 милиарда дози. От „Пфайзер“ коментират пред Си Ен Би Си, че осъзнават, че не могат да задоволят напълно търсенето и в момента работят над всевъзможни решения за разширяване на капацитета си.

Завръщането към нормалното е още далеч

Въпреки че подобен успех може да ускори процеса за справяне с пандемията, експертите предупреждават, че по пътя от лабораторията до хората има много други етапи, които да бъдат преодолени.

Завръщането към нормалното също ще отнеме много месеци. Дори след одобряването на ваксината, здравните власти предупреждават, че носенето на маска и социалната дистанция ще останат като изискване. Причината е, че броят на ваксините ще е ограничен и ще отнеме време преди достатъчно хора да бъдат имунизирани, че да се спре разпространението на заразата.

Първата ваксина отива при …

Заради голямото търсене и ограничения капацитет на производство, само най-нуждаещите се ще получат първи инжекциите срещу коронавируса. Те са разделени в няколко групи. Първата е на медицинските лица на първа линия. Целта е максимален брой от тях да бъдат предпазени от вируса, за да продължат да помагат на обществото.

Втората група е на рисковите пациенти над 65-годишна възраст, а третата – на тези с придружаващи заболявания, които ги излагат на допълнителен риск.

Според държавната статистика в Съединените щати тези групи са общо от 200 милиона души.

Препятствията по пътя

Вече готовата ваксина трябва да се съхранява и транспортира при специални условия. Едно от тях е изключително ниската температура от -70 градуса по Целзий.

Заради специфичното изискване и трудното му изпълнение, определената минимална поръчка е за 1000 дози от ваксината. Това означава, че не всеки лекар ще може да си го позволи. Така само някои болници и други по-големи институции, които могат да покрият критериите, ще поставят първите ваксини.

„Трябва да бъде като перфектната танцова хореография, а ние не сме започнали репетициите все още“, коментира вицепрезидентът на голяма търговска организация за медицински изделия.

При доставяне на флаконите, местните власти ще трябва да назначат хиляди медици, които да поставят ваксината, която най-вероятно ще е в две дози. Тяхна е отговорността и да осигурят добра система, чрез която, както да информират своите граждани, така и да събират информация. При първата ваксинация е важно да се следи за странични ефекти и други нередности, предупреждават експерти. Въпреки това те призовават да останем спокойни, защото някои спънки са възможни.

Дори с ваксината обаче някои инфекционисти предупреждават, че коронавирусът най-вероятно ще се превърне в новия грип. Няма да изчезне, но хората ще се научат да живеят с него.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!