Един от най-спорните въпроси, с които човечеството се е сблъсквало, е как да реагираме, ако някога бъдем посетени от представители на извънземен живот. След дълго размишление, учени от UK SETI Research Network решиха официално да попитат хората – чрез анкета, пише "Гардиън".

Това ще се случи на лятна научна изложба. Целта на учените е да съберат чрез анкетата достатъчно информация, с която да се постави началото на международен протокол, който да бъде задействан при евентуална среща с извънземни.

„Няма никаква процедура в международното право как да реагираме на извънземен живот. Трябва да чуем мнението на хората, защото последиците афектират всички, не само учените”, обясни астрономът Мартин Доминик от университета „Сейнт Андрюс”.

Освен че изпращаме различни проби до други планети, извънземно присъствие търсим и като слушаме различни и сложни звукови сигнали в Открития космос. Въпреки че са прослушали над хиляда звездни системи, учените не са засекли нищо.

Доминик споделя, че измежду 300 млрд. звезди само в Млечния път, предишните опити са едно много малко начало. По думите на космическите изследователи ако бъде засечен определен звук, то веднага ще бъде известено. Понякога обаче може да отнеме месеци да се дешифрира, ако изобщо е възможно.

Преди да почине, физикът Стивън Хокинг каза, че човечеството ще направи услуга на земния живот, ако не търси контакт с извънземни. Други пък не са съгласни с неговото твърдение. По-късно през годината Международната организация за изпращане на съобщения до извънземни ще започне да изпраща сигнали в космоса с цел да привлече вниманието на други цивилизации.