Последният сезон на сериала „Короната“, който проследява живота на Елизабет II, отново събуди конспиративни теории за това къде е погребана принцеса Даяна и как точно се е стигнало до смъртта ѝ.

Даяна загива в ранните часове на 31 август 1997 г. при автомобилна катастрофа в Париж. В колата тя пътува със своя тогавашен партньор Доди Ал-Файед, който също умира.

Снимка: Getty Images

Мястото, където намира финален покой

След погребението на принцеса Даяна, което остава в популярната история с мащабите си, тя е погребана в семейното имение Олторп. Заради популярността на принцесата, останките ѝ са положени в гроб, който се намира на остров на средата на езеро. Достъпът е само по вода.

Причината – семейство Спенсър предполага, че гробът на Даяна ще привлече изключително много нейни почитатели. По този начин също фамилията ѝ дава възможност на принцовете Хари и Уилям да могат да посещават гроба ѝ необезпокоявани.

В една от последните серии на „Короната“ виждаме именно гробът на Даяна – в далечината, на малък остров, под формата на статуя с амфора на нея. Принц Уилям (този от сериала) полага цветя на паметната плоча.

Снимка: Getty Images

Първоначално планът е бил Даяна да бъде погребана в семейната крипта в близкото градче Грейт Брайтън, но това се променя в последния момент заради решение на брат ѝ – Чарлз Спенсър. През 1998 г. той коментира, че езерото „действа като буфер срещу опитите за злонамерени действия на хората“.

Гробът на принцесата неведнъж е бил обект на опити за набези на иманяри.

От книгата на принц Хари „Резервен“ става ясно, че синовете ѝ са били благодарни за избора на Олторп за гроба на майка им. Хари дори разказва как води там Меган Маркъл преди да ѝ предложи брак.

Снимка: Getty Images

Двамата прекосили езерото с лодка. „Поведох Меган по пътеката, покрай храста, през лабиринт. И той беше там – сивкаво-бял овален камък. Никое посещение на този гроб не е било лесно, но това… 25-години по-късно. И първи път за Меган. Най-накрая водех момичето на мечтите си да се запознае с мама“.

„Аз бях първи, поставих цветя на гроба. Мег ме остави сам за момент, докато поговоря с майка ми в мислите си. Казах ѝ, че много ми липсва и поисках от нея напътствие и яснота. Усетих, че вероятно и Мег ще иска момент сама. Оставих я. Когато се върнах я видях коленичила до плочата със затворени очи и ръце опрени в камъка. Попитах я за какво се е молила – Яснота, отвърна тя. И напътствие“, пише Хари в мемоарите си.

Снимка: Ройтерс

А дали наистина тялото е там?

Още след официалното полагане на останките на Даяна в имението Олторп се появяват конспиративните теории – принцесата тайно е била преместена в семейната крипта, а следите от това все още личат.

Ако посетите църквата и гробището в Грейт Брайтън, ще намерите криптата на семейство Спенсър. Тя е сериозно охранявана – опасана е от решетки, има аларма и камери. По-интересното – твърди се, че мерките са сигурност са се появили след погребението на Даяна.

Според наличните документи криптата е била подготвена за Даяна дни преди официалното погребение в Олторп. Имало е изкопана дупка за нейния ковчег, но тя е запълнена отново след като Чарлз Спенсър променя мнението си в последния момент.

Снимка: Ройтерс

Година след смъртта на принцесата, говорител на църквата в района заявява пред репортери, че мястото всъщност е било запечатано няколко дни след официалното погребение.