Журналистът от Би Би Си Мартин Башир е използвал фалшив документ за заплащане на аборт, за да убеди принцеса Даяна, че детегледачката на кралското семейство има връзка с принц Чарлз и дори е била бременна от него. Така Башир си е осигурил участието на Даяна в предаването „Панорама“. На нея й е било внушено, че Чарлз иска да я убие, за да може да се ожени за детегледачката.

В легендарното интервю от 1995 г. Даяна прави признанието, че че в брака й с принц Чарлз е „малко пренаселено“ и всъщност са били „трима“ – визирайки дългогодишната приятелка на принца - Камила Паркър Боулс. Даяна и Чарлз са разделени от 1992 г., но именно интервюто пред Би Би Си принуждава кралица Елизабет да поиска от двойката официален развод. През 1996 г. той става факт.

Стоп кадър от изповедта на Даяна, довела до развода й с принц Чарлз
Снимка: Getty Images

През октомври 2020 г. „Сънди Таймс“ разкри, че Мартин Башир от „Панорама“ е използвал фалшиви банкови документи, за да убеди Даяна за интервюто. Чрез документите той е заблудил брат й, че един от най-приближените й служители изнася информация за семейството. Сега „Дейли Мейл“ добавя към разкритията и новината за мнимия аборт на детегледачката.

В края на миналата година Би Би Си изпрати извинения на брата на Даяна, че Мартин Башир му е показал фалшиви документи. Вътрешно разследване на медийната корпорация показва, че фалшивите документи нямат пряка връзка с казаното от принцесата, но те ще проведат допълнителни проучвания.

В началото на март Скотланд Ярд обяви, че на Мартин Башир няма да бъдат повдигнати обвинения за фалшивите банкови извлечения.

Очаква се в следващите месеци Би Би Си да публикува подробна информация за вътрешното си разследване.

Принцеса Даяна загина на 36 години при автомобилна катастрофа в Париж през август 1997 г.

Още информация за принцеса Даяна и кралското семейство ще намерите в LadyZone.bg