Навършват се 25 години от смъртта на принцеса Даяна, която хвърли в шок и траур не само британското кралско семейство, но и целия свят, пише вестник “Таймс“.

36-годишната принцеса на Уелс загина в автомобилна катастрофа в тунел в сърцето на Париж, заедно с приятеля си Доди ал Файед.

Навършват се 25 години от смъртта на принцеса Даяна
Снимка: Ройтерс

Шокът от смъртта на принцеса Даяна предизвика и безброй конспиративни теории. Десетилетия по-късно мнозина не са се отказали от идеята, че тя може да е била жертва на заговор, организиран от кралското семейство, пише “Дъ конверсейшън“.

В сърцата на хората тя ще остане като принцесата на народа заради многобройните благотворителни инициативи и каузите, зад които заставаше тя. Инцидентът повдигна въпроса за отразяването ѝ в таблоидната преса, както и за конспиративните теории около обстоятелствата на смъртта ѝ.

Навършват се 25 години от смъртта на принцеса Даяна
Снимка: Ройтерс

До момента всички разследвания завършват със заключението, че принцеса Даяна загива в автомобилна катастрофа.

Какво се случи на 31 август 1997 година?

Вечерта на 31 август десетки папараци са чакали пред хотел „Риц“, който принадлежи на семейство Ал Файед. Тогава Доди ал Файед взима решение и нарежда луксозната кола, с която той стигнал от летището до хотела, да застане пред главния вход и да тръгна оттам, за да отвлече вниманието на журналистите, а в последния момент той поръчва кола от сигурността на хотела за него и за Даяна, и те излизат от служебния вход на хотела.

Така те се озовават в автомобил, в който изобщо не е трябвало да бъдат, разбира се, луксозната кола отвлича внимание на част от папараците, но останалите тръгват след въпросния автомобил. Колата кара много бързо, за да избегне именно превозните средства на папараците, но нито едно разследване не доказва, че маневра на някой от моторите на фотографите поставя под опасност живота на принцеса Даяна.

Навършват се 25 години от смъртта на принцеса Даяна
Снимка: Ройтерс

Първоначално мнозина обвиняват папараците, че са причинили катастрофата, но през 1999 г. френски съдия ги оправдава. По-късно прокурорите разкриват, че нивото на алкохол в кръвта на шофьора Пол е било три пъти по-високо от разрешеното в страната. Обширно разследване на Скотланд Ярд през 2006 г. определя катастрофата като "трагичен инцидент". Но през април 2008 г. британско съдебно жури постанови, че и шофьорът, и папараците са виновни за груба небрежност при шофирането, пише още вестник “Таймс“.

Близките членове на семейството на Даяна продължават да критикуват папараците. Нейният брат Чарлз Спенсър описва сестра си като "най-преследвания човек на съвременната епоха".

Навършват се 25 години от смъртта на принцеса Даяна
Снимка: Ройтерс

Бащата на Доди ал Файед, Мохамед ал Файед, по-рано твърдеше, че принцеса Даяна е била бременна с детето на сина му, но това беше опровергано от съдебномедицинска експертиза. Той също така критикува неодобрението на кралското семейство към връзката на Даяна и Доди, като се позовава на наследството и мюсюлманската вяра на сина му, допълва медията.

Нещастният брак на принцеса Даяна

Принцеса Даяна публично обсъжда нещастния си брак с принц Чарлз, което предизвиква неодобрението на двореца и признава в интервю пред журналиста от BBC Мартин Башир през 1995 г., че и двамата са имали извънбрачни връзки.

Навършват се 25 години от смъртта на принцеса Даяна
Снимка: Ройтерс

"Бяхме трима в този брак, така че беше малко пренаселено", заявява тогава тя, визирайки аферата на принц Чарлз с Камила Паркър Боулс. По-късно Чарлз се жени за Камила през 2005 г., като кралица Елизабет II и принц Филип не присъстват.

Принцеса Даяна и принц Чарлз се развеждат официално през 1996 г.

Отговорът на кралското семейство

Първото публично обръщение на кралица Елизабет II е пет дни след смъртта на Даяна.

Навършват се 25 години от смъртта на принцеса Даяна
Снимка: Ройтерс

"Аз самата искам да отдам почит на Даяна. Тя беше изключителен и надарен човек. В добри и лоши времена тя никога не загуби способността си да се усмихва и да се смее, нито да вдъхновява другите със своята топлота и доброта", казва тя в реч, излъчена към нацията, пише вестник „Таймс‘.

През последните години принц Хари говори по-открито за скръбта си.

Навършват се 25 години от смъртта на принцеса Даяна
Снимка: Ройтерс

"Бях толкова ядосан от това, което се случи с нея - и от факта, че нямаше никакво правосъдие. Нищо не произтече от това. Същите хора, които я преследваха в тунела, я снимаха как умира на задната седалка на колата", казва той в документалния филм от 2021 г.

Братът на принцеса Даяна Ърл Спенсър заявява пред британски медии през 2017 г., че е бил излъган от придворните в двореца за това, че двамата принцове, тогава на 12 и 15 години, са искали да вървят зад ковчега на майка си на погребението, предавано по международната телевизия. Той определи процесията като най-ужасяващия половин час в живота му.

Принц Хари добавя колко трудно е било да върви зад майка си по време на погребалната процесия.

"Майка ми току-що беше починала и аз трябваше да вървя дълго зад ковчега ѝ, заобиколен от хиляди хора, които ме гледаха, докато милиони други го правеха по телевизията. Не мисля, че от което и да е дете трябва да се иска да прави това, при каквито и да е обстоятелства. Не мисля, че това би се случило днес", каза той пред „Нюзуик“ в интервю през 2017 г.