Информация за определена „сериозна заплаха за националната сигурност“ на САЩ е предоставил председателят на комисията по разузнаването в Камарата на представителите Майк Търбър. Той я е представил на членовете на Конгреса.

Според американски медийни източници тази заплаха е свързана с Русия и потенциалното разполагане на ядрени оръжия в Космоса.

Снимка: Reuters

„Моля президентът Байдън да разсекрети цялата информация, свързана с тази заплаха, така че Конгресът, администрацията и нашите съюзници да могат открито да обсъдят действията, необходими за реагиране“, заяви Търнър, без да предоставя допълнителна информация, пише Би Би Си.

В същото време според официални лица няма пряка и непосредствена заплаха за САЩ - и техните съюзници.

Според Ню Йорк Таймс, позовавайки се на официални източници, все още става въпрос само за потенциални планове на Русия и проектът все още е в процес на разработване.

Някои американски издания, позовавайки се на анонимни служители, предполагат, че Търнър, привърженик на спешната помощ за Украйна, е вдигнал шум, за да притисне Камарата на представителите да приеме законопроект за отпускане на многомилиардни средства за тази помощ.

По-рано в сряда Майк Търнър изпрати писмо до конгресмените, в което посочи някои „дестабилизиращи чуждестранни военни способности“ като неотложна грижа.

В писмото се казва, че комисията по разузнаване на Камарата на представителите е гласувала на 13 февруари да предостави на законодателите достъп до определена информация по въпроса и е дала на конгресмените срок до петък да я разгледат.

Съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джо Байдън - Джейк Съливан, отказа да коментира същността на заплахите. Той заяви, че е изненадан от решението на Търнър да направи изявление, тъй като той планира да се срещне с лидерите на Конгреса в четвъртък.

Американските телевизионни мрежи CNN и ABC, Ню Йорк Таймс, както и Ройтерс съобщиха, позовавайки се на анонимни служители, че става дума за подготовка за разполагане на ядрени оръжия в Космоса.

Според събеседниците на Ню Йорк Таймс новата информация се отнася до потенциалното разполагане на антисателитни ядрени оръжия в Космоса.

„Длъжностни лица твърдят, че новата разузнавателна информация е доста сериозна, но тези нови средства все още се разработват и Русия все още не ги е разположила. Съответно те не представляват непосредствена заплаха за Съединените щати, Украйна или европейските съюзници на Америка“, пише Ню Йорк Таймс.

Според събеседниците на вестника тази информация е получена преди няколко дни, тя е строго секретна и е невъзможно да бъде разкрита, без да се компрометира източникът.

Ето защо изявлението на Майк Търнър е вбесило Белия дом: То заплашва да загуби ценни източници на информация за Русия, пише американското издание.

В същото време Майк Търнър, като републиканец, е съюзник на Белия дом по въпроса за военната помощ за Украйна.

Предполага се, че той е вдигнал повече шум около новата разузнавателна информация, отколкото предполага нейното съдържание, за да напомни на колегите си от Камарата на представителите за руската заплаха и да ги подтикне да вземат решение за многомилиарден пакет военна помощ за Украйна, както и за Израел и Тайван.

Да се върнем към „Междузвездни войни“?

Влиятелният колумнист на Вашингтон пост Дейвид Игнатиус също пише, че става дума за руски технологични разработки в областта на космическите оръжия.

Той също така отбелязва, че тези разработки в момента не представляват непосредствена опасност за САЩ, но изявленията на Търнър за агресивните планове на Москва биха могли да окажат краткосрочно влияние върху одобрението на Конгреса за допълнителна военна помощ за Украйна.

По ирония на съдбата конфликтът в Украйна и ролята на американските космически системи, които помогнаха на Киев да оцелее при руското нахлуване през 2022 г., може да са подтикнали Русия да ускори развитието на своята космическа военна програма, пише колумнистът на Вашингтон пост.

Starlink и други космически системи наистина помогнаха на Украйна да разработи електронна система за управление на битката. Групи от търговски спътници са в състояние да събират информация с помощта на оптични, термични и други сензори. Тази информация може да бъде анализирана с помощта на изкуствен интелект, за да се идентифицират вероятни цели, и да бъде предадена на украинските войски на фронтовата линия чрез Starlink и други комуникационни системи.

Вестникът отбелязва, че Русия е предупредила, че може да предприеме ответни мерки. Константин Воронцов, заместник-директор на Департамента за неразпространение и контрол на въоръженията към руското външно министерство, заяви пред ООН през 2022 г., че тези „квазикомерсиални“ сателити могат да се превърнат в легитимна цел.

Междувременно през ноември 2023 г. руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков обяви, че Русия призовава всички членове на международната общност да се присъединят към ангажиментите да не бъдат първите, които разполагат оръжия в Космоса. По думите му тогава повече от 30 държави официално са подкрепили инициативата.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков вече заяви, че не може да коментира публикациите за подготовка за разполагане на ядрени оръжия.

„Не мога да коментирам това по никакъв начин. [Но е очевидно, че Белият дом се опитва, с право или не, да насърчи Конгреса да гласува законопроекта за отпускане на пари за Украйна, това е очевидно. Ще видим какви трикове ще използва Белият дом - ще видим", каза Песков пред репортери.

А може ли да има оръжия в Космоса?

Още през 1967 г. САЩ, Великобритания и СССР, за чийто правоприемник се е обявила Русия, си обещават да не разполагат ядрени и други оръжия за масово унищожение в Космоса, сключвайки съответния договор. През следващите години към него се присъединиха повече от 100 държави.

Освен това през 2019 г. Общото събрание на ООН прие резолюция за неразполагането на каквито и да било оръжия в Космоса изобщо, а руското външно министерство редовно съобщава за сключването на двустранни договори за първото неразполагане на оръжия в Космоса със страни като, например, Уганда или Сиера Леоне.