Според журналисти от Северна Македония посегателството срещу Българския културно-информационен център в Скопие не е случаен криминален акт. Те настояват за адекватни действия от страна на македонските власти.

Непознати и неразкрити до момента извършители влязоха и откраднаха част от техниката и различни вещи от културния ни център. Щетите са почти отстранени по сграда и стената, която беше разбита.

Спомените за случилото се обаче не са избледнели и тепърва се анализират както от работещите тук, така и от колеги журналисти - хора с българско самосъзнание в Скопие.

Според журналисти, живеещи и работещи в Северна Македония, нападението на българския център нито е случайно, нито е просто криминално деяние.

„Случайни криминални прояви няма, това е целенасочено. Това се вижда и от снимките на отвора, който беше там, това е професионално работено“, смята Владимир Перев.

„Това е директно нападение над българската държава. В края на деня, основния губещ е Република Северна Македония, защото имиджът на държавата става лош. Аз искам да поставя въпроса, какво направиха официалните власти тук, че да покажат, че наистина искат добри отношения с Република България“, смята главният редактор Атанас Величков.

Директорът на Културния център в Скопие Антония Велева казва, че  се надява извършителите да бъдат разкрити, а след това да се изясняват мотивите за грубото посегателство.

„Нашата институция, като представителство на Министерство на културата е основен мост за създаване на добри връзки, на сътрудничество между двете общества на нашите държави. Това криминално деяние очакваме да бъде разрешено от компетентните органи възможно най-скоро“, каза Антония Велева.

Вътрешният министър Иван Демерджиев също коментира темата по-рано днес, като заяви че държавата ни следи внимателно такъв род посегателства и държавата ни настоява за пълно изясняване на случая.