Израелската армия е щурмувала бюрото на телевизия „Ал Джазира“ в Рамала на Западния бряг в неделя сутринта, съобщи медията.

Въоръжени и маскирани израелски войници влязоха в сградата рано в неделя по време на предаване на живо и представиха заповед за затваряне на офиса за 45 дни, предаде Би Би Си.

Зрителите наблюдаваха как войските предават заповедта за затваряне на шефа на бюрото на Западния бряг на мрежата Уалид ал Омари.

Базираният в Катар канал излъчи на живо кадри от израелските войски, които нахлуват в офиса на канала и предават заповедта, преди сигналът да бъде прекъснат.

 

Войниците конфискуваха последния микрофон и камера от улицата отвън и принудиха Омари да излезе от офиса, каза пред Би Би Си журналистът на „Ал Джазира“ Мохамад Алсаафин.

В изявление Синдикатът на палестинските журналисти осъди нахлуването в медията. Те определиха действията като „произволно военно решение, което е нарушение срещу журналистически и медийни продукти, които разкрива престъпленията на окупацията срещу палестинския народ“.

През май израелските власти щурмуваха и хотелска стая в Ерусалим, използвана от „Ал Джазира“ за офис.

Това се случи, след като правителството реши да прекрати местната дейност на медията, обявявайки я заплаха за националната сигурност, припомни Ройтерс.