Израел извърши тази нощ въздушни удари в Бейрут и Южен Ливан, включително срещу клонове на банка, за която са смята, че подкрепя „Хизбула“.

Израелски удари е имало и в района на международното летище в Бейрут „Рафик Харири“.

Летището е единственото, от което се изпълняват международни полети от и за Ливан.

В изявление в неделя вечерта говорителят на израелските отбранителни сили (IDF) Даниел Хагари предупреди, че всеки, който се намира в близост до обекти, използвани за финансиране на терористичната дейност на „Хизбула“, трябва незабавно да се отдалечи от тези места.

„В следващите дни ще разкрием как Иран финансира терористичните дейности на „Хизбула“, като използва цивилни институции, асоциации и неправителствени организации, които действат като параван за тероризма“, добави Хагари.

 

Предупрежденията за евакуация са били последвани от удари, насочени срещу клонове на финансовото дружество. Били са засегнати различни райони в южното предградие на ливанската столица. Там се е разразил и голям пожар.

Банката има повече от 30 клона в Ливан, включително 15 в гъсто населени райони в Бейрут.

Израел обвинява финансовата институция, че насочва ирански пари към групата, за да финансира закупуване и съхранение на оръжия и да плаща заплатите на своите членове.

„Ал Кадр ал Хасан“ е обект на американски санкции от 2007 г.  Финансовото дружество е смятано за терористична организация и от Саудитска Арабия.

Според американското министерство на финансите „Ал Кадр ал Хасан“ е било използвано от „Хизбула“, за да прикрива чрез него ливанското проиранско движение икономическите си дейности и да получи достъп до световната финансова система.

Междувременно „Хизбула“ съобщи, че е изстреляла много ракети срещу Израел в неделя, насочени към военни бази. Освен това се казва, че е стреляно по израелски войски на територията на Южен Ливан.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK