Властите в САЩ разследват потенциален пореден случай на полицейско насилие върху гражданин. Инцидентът е от началото на септември, когато близки на епилептика Рийкър Ърл се обаждат на спешна помощ, след като той получава пристъп в дома си.

Семейството на Ърл твърди, че той е живял с пристъпи вече над седем години.

Те се случвали толкова често, че членовете на семейството разработили рутинна процедура за грижа за него след епизод: помагат му да се застане в безопасна позиция на тялото, предлагат му вода и в някои случаи се обаждат на спешен телефон 911.

На 8 септември, след като Ърл получил серия от пристъпи, баба му казва, че е спазила процедурата, като се е обадила и на 911 от дома им в Индиана. Но това, което започнало като рутинна среща с полицията и спешните медици от близкото градче Кинер, същата вечер завършило с трагедия.

 

Записите от боди камерите на полицаите, които пристигнали на мястото на инцидента, показват как те поставят белезници на Ърл и го притискат към земята в продължение на повече от 20 минути, докато той се бори и многократно вика за помощ.

Те обясняват, че се намесили едва когато Ърл тръгнал да удря член на медицинския екип на място.

Във видеото се чува как семейството на Ърл го призовава да се успокои и обяснява на полицаите, че 26-годишният Ърл е получил пристъп и не рабира какво се случва, защото е „объркан“. Това обаче не спира полицаите да го държат закопчан на пода. 

По-късно семейството му изпада в паника, след като медицитие поставят на Ърл няколко инжекции с нещо, което изглежда като успокоително, а той не реагира.

„Измерете пулса му, той е син“, обръща се един от членовете на спешна помощ към свой колега.

 По-малко от 30 минути след като полицаите пристигат в дома му, видеозаписът показва, че Ърл спира да диша и се налага да бъде реанимиран. Той е транспортиран в болница и поставен на животоподдържащи системи. Ърл умира два дни по-късно.

Щатската полиция на Индиана е започнала разследване на смъртта му и отказва да коментира текущото разследване.

 

От шерифската служба на окръг Джаспър отбелязаха, че тяхната служба е публикувала записите от боди камерите с разрешението на щатската полиция.

 Очакват се резултатите от аутопсията и токсикологичния преглед на Ърл, съобщиха адвокатите на семейството му.

Макар че Ърл е бял, смъртта му отново насочва вниманието към фаталните сблъсъци на полицията с цивилни - проблем, който привлече вниманието на цялата страна и предизвика призиви за реформа на полицията след смъртта на няколко невъоръжени тъмнокожи мъже през последните години.

На пресконференция миналата седмица, преди да бъдат публикувани кадрите, адвокатът по граждански права Бен Крамп, който представлява семейството на Ърл, обеща да получи справедливост за всеки клиент, който е загинал по време на полицейско задържане.

„Искам да бъда ясен в това, че няма значение дали човекът е чернокож или бял. Когато те кажат: „Не мога да дишам“ и в крайна сметка умрат в полицейския арест, се заклевам, че ще стигнем до истината за случилото се“, каза Крамп.

Кони Уайднър, бабата на Ърл, каза пред репортери, че се е обадила на 911, мислейки, че ще помогнат на внука ѝ.

„До смъртта си ще съжалявам, че изобщо съм се обадила на някого. Защото съм сигурна, че можех да се погрижа за него по-добре, отколкото се отнесоха с него“, каза тя.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK