Въоръжени нападатели извършиха смъртоносна „терористична“ атака срещу турската държавна аерокосмическа компания близо до столицата Анкара. Най-малко петима души загинаха, а 22-ма бяха ранени, заяви министърът на вътрешните работи Али Ерликая. Двама нападатели - мъж и жена, бяха ликвидирани.

Според турския вицепрезидент Джевдет Йълма сред загиналите са четирима служители на Turkish Aerospace Industries Inc (TUSAS) и шофьорът на такси, който е закарал нападателите до обекта.

България категорично осъжда атентата в Анкара, причинил смърт и ранени, и осъжда тероризма във всичките му форми, заяви държавният глава Румен Радев.

В социалната мрежа X президентът изразява съболезнования на семействата на жертвите и пожелава бързо възстановяване на ранените.

Кой стои зад кървавата атака?

Нито една групировка не е поела отговорност за нападението. Попитан за отговор обаче турският министър на отбраната Яшар Гюлер предположи, че зад него може да стои войнстващата Кюрдска работническа партия (ПКК).

ПКК е класифицирана като терористична организация от Турция, Европейския съюз и Съединените щати и обикновено е обвинявана за подобен тип атаки.

Без да уточнява самоличността на нападателите, Гюлер заяви пред репортери, че „Ние отново и отново наказваме непочтените членове на ПКК, както те заслужават, но те изглежда никога не се учат“.

По-късно министърът на вътрешните работи заяви, че макар процесът на установяване на самоличността на нападателите да продължава, първоначалната оценка показва, че зад атаката стои ПКК.

Снимка: Reuters

„Веднага щом бъде потвърдено коя е терористичната групировка, това ще бъде обявено. Но ще кажа това, чухме и коментарите на министъра на отбраната. От самото начало начинът, по който е извършено нападението, видеото, което видяхме, сочи, че ПКК е извършила нападението. Това е нашата оценка“, заяви Али Ерликая пред болницата, в която се лекуват част от ранените.

Нападението беше извършено ден, след като лидерът на турската Партия на националистическото движение повдигна въпроса за отношенията с кюрдите в парламента, където предложи да освободи намиращия се в затвора лидер на ПКК, ако той разпусне организацията.

TUSAS е включена в състава на Министерството на промишлеността и технологиите на Турция през 1973 г., за да се намали „чуждестранната зависимост“ на отбранителната индустрия на страната, се казва на уебсайта на компанията.

 

„Това е една от най-големите отбранителни компании в страната. Тя произвежда въоръжени безпилотни самолети и изтребители“, каза пред Си Ен Ен Рагип Сойлу, ръководител на бюрото за Турция на информационното издание Middle East Eye.

Снимка: Reuters

Нападението бе извършено по време на посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в руския град Казан за участие в годишната среща на върха на БРИКС. Той осъди „атаката от омраза“ заедно с руския президент Владимир Путин, на когото Ердоган благодари за съболезнованията.

Ердоган определи инцидента в публикация в X като „подла атака“, насочена срещу инициативите за оцеляване и отбрана на страната. „Изпращам най-добрите си пожелания на нашия народ и на преданите служители на TUSAS, източник на гордост за нашата отбранителна индустрия“, написа турският президент.

Започнало е разследване на нападението. 

Според турския експерт Аслъ Айдънташбаш атаката „ще повдигне много въпроси“ в Турция, която не е преживявала такъв вид насилие от няколко години.

Тя отбеляза, че нападението е първото по рода си от „няколко години“ и се случва, когато турското правителство е започнало „да проучва идеята за мирен процес“ с ПКК.

„Атака срещу голям турски отбранителен обект, публична компания, но също и перлата в короната на отбранителната индустрия на Турция, ще бъде огромна травма“, каза старши политическият сътрудник в Европейския съвет за външни отношения.

 

„Ще има много теории и много объркване, докато не разберем кой всъщност е планирал това и го е извършил“, добави Айдънташбаш.

След атаката близо до Анкара турското министерство на отбраната заяви, че е ударило цели на ПКК в Северен Ирак и Сирия.

„Турските сили унищожиха 32 терористични цели при въздушна операция, проведена в Северен Ирак и Сирия, и значителен брой терористи бяха „неутрализирани“, пише турската държавна информационна агенция Anadolu.

Ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили (SDF), които действат в североизточна Сирия, казаха, че турските военни са обстрелвали град Кобани и град Тал Рифаат, северно от Алепо. Фархад Шами, ръководител на медиите на SDF, каза в изявление късно в сряда, че атаките са убили двама цивилни и са ранили шестима други.

Турският президент Ердоган заяви, че крайната му цел е да елиминира ПКК, която се бори срещу турската държава повече от три десетилетия.

Освен това Турция отдавна не е доволна от силното кюрдско присъствие в североизточна Сирия близо до турската граница. През 2019 г. страната започна планирана военна офанзива в североизточна Сирия, целяща да изтласка кюрдските сили от границата на Турция.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK