Оправдаха се очакванията за висока избирателна активност сред българите в Турция. Тя дори беше по-висока от прогнозираната, предаде пратеникът на bTV в турския град Чорлу Стоян Георгиев.

Най-често избирателите имаха проблем с машините заради затрудненията, които имат с българския език.

В Чорлу на изборите през юли гласуваха 2600 души, а на вота „2 в 1“ през ноември – почти 8000.

Репликите между президента Румен Радев и лидера на ДПС Мустафа Карадайъ по време на консултациите за съставяне на кабинет е това, което избирателите там най-често цитират и посочват като причина да чакат с часове, но да гласуват.

„Аз съм български гражданин, първата ми мотивация е, че съм български гражданин и трябва да си изпълня дълга към България. Макар че живея в Турция, първата ми мотивация е, че съм български гражданин. Винаги сме били лоялни към нашата родина България. Подчертавам нашата родина България. Не може така да ни карат да ставаме втора категория граждани. Ние затова сме тук, видяхте колко хора идват да гласуват, чакат на опашките. Може би си губят времето, но казват – ние сме български граждани и ще гласуваме“, казва Ахмед Адем, изселник от Добрич.

Зам.-кметът на Чорлу Гюнер Четин, роден в добричкото село Крушари, е най-влиятелната политическа фигура сред изселниците ни в 250-хилядния град.

„България е нашата родина. Това трябва да го кажем точно и ясно да го разберат някои хора, защото там се правят някакви изявления и се пита - коя е вашата родина. Президентът Радев беше питал г-н Мустафа Карадайъ. Това беше много грозно и ние ще докажем на всички коя е нашата родина“, коментира Четин.

Повече от обичайното по време на кампанията турските медии призоваваха българските граждани да гласуват масово. Най-често избирателите имаха проблем с машините заради затрудненията, които имат с българския език.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!