Ирански военен кораб случайно e бил ударен от ракета по време на морско учение в Оманския залив. При инцидента са загинали 19 души, а други 15 са ранени, съобщава агенция ИРНА. 

Първоначално агенция ИСНА съобщи за 7 жертви, като отбелязва, че екипажът на този тип кораби е 20 души. Според публикация на ИРНА в „Туитър“ 12 души са приети с наранявания в болница след инцидента. По последни данни ранените на медията пострадалите са в добро състояние.

Корабът за логистична подкрепа „Конарак“ е бил ударен от ракета в неделя следобед по време на военно учение в акваторията на пристанище Бандар Джаск в Южен Иран, съобщи на сайта си иранската държавна телевизия.

Той бил улучен, след като е закарал на мястото й мишена, използвана в хода на маневрите, без да се отдалечи на „достатъчно разстояние“ от нея, уточнява иранската медия.

Ракетата е била изстреляна от фрегатата „Джамаран“, която е част от флотилията на Революционната гвардия на Иран. Експерти напомнят, че това не е първият подобен инцидент, а в началото на годината отново сили на гвардията свалиха украински пътнически самолет с ракета.

Фрегатата „Джамаран“ е построена в Иран и е представител на нов клас военни кораби, които трябва да бъдат част от програма за модернизация на флота на Ислямската република.

Продължава разследването на инцидента, съобщава агенция ИСНА, която отбелязва, че улученият кораб е бил ремонтиран и оборудван с ракети през 2018 г. В момента съдът е прибран във военноморска база за "инспекция", съобщават от иранските военноморски сили.