Върховният лидер на Иран Аятолах Али Хаменей защити въоръжените сили на страната и заяви, че свалянето на украинския самолет преди седмица е станало погрешка.

По време на петъчна молитва, Хаменей подчерта, че Революционната гвардия, отговорна за авиокатастрофата, „опазила сигурността“ на Иран, пише Би Би Си.

Първоначално Техеран отричаше да има общо с инцидента, при който загинаха всички 176 души на борда, и отказа да даде черните кутии на САЩ и производителя „Боинг“. Разследване на САЩ и Канада обаче сочеше, че именно въоръжените сили на Иран са отговорни за свалянето на самолета.

По-късно бяха публикувани и кадри от моментите преди катастрофата. На видео се виждаше как ракета земя-въздух удря Боинга.

След това Техеран призна за катастрофата и категорично подчерта, че действията не са били умишлени. Въпреки това Хаменей обяви, че инцидентът е дал повод на враговете на Иран да отместят фокуса от убийството на иранския генерал Касем Сулеймани.

„Нашите врагове бяха толкова щастливи от самолетната катастрофа, колкото ние бяхме тъжни“, допълни върховният лидер.

Начинът, по който Иран се отнесе към инцидента, предизвика протести вътре в страната и международни критики. А протестиращите по улиците на Техеран бяха подкрепени от американския президент Доналд Тръмп.

Това даде повод на Хаменей да нарече администрацията на Тръмп „зла“ и нарече държавния глава „клоун“.

Освен това върховният лидер обвини Вашингтон, че е излъгал, като е подкрепил иранския народ и каза, че САЩ „би ги намушкал с отровното си острие“.

Също така каза, че иранските въздушни атаки в Ирак са „шамар“ за САЩ. Хаменей заяви, че военната организация „Ал-Кудс“, водена от Сулеймани“ и заклеймена от Белия дом като терористична, е „хуманитарна организация с човешки ценности“.

По думите на върховния лидер погребението на Сулеймани и отговорът на иранската армия е „повратен момент в историята“.

Хаменей се обърна към нацията в петъчна молитва за първи път от 2012 г., когато беше отбелязана 33-тата годишнина от Иранската революция.

Петъчните молитви обикновено са важен момент за Иран. Именно тогава властите отправят важни послания и съобщения към своите граждани.  

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!