Солидарността е един от основните принципи, който обединява държавите в Европейския съюз. През последните седмици обаче Старият континент е изправен пред едно от най-големите си предизвикателства – имигрантската вълна, което поставя въпроса дали Европа ще остане единна благодарение на тази солидарнсот.

Позициите на евродепутатите са разделени, дори вътре в самите политически фракции. 

Кинга Гал представлява управляващата партия на Виктор Орбан в Унгария. Гражданският съюз ФИДЕС е част от европейската народна партия, в която е и управляващата партия на Ангела Меркел в Германия. 

Двете държави действат различно в ситуация на бежанската криза. 

„Много е важно Европа да изпрати отговорни послания.

Ние сме политици и сме отговорни за гражданите на ЕС. Солидарността е едно от нещата и тя е нещо нормално за тези, които наистина имат нужда от защита”, посочи унгарският евродепутат.

„Но трябва да направим много ясно разграничение, (каквото все още не направено) между мигрантите,  които имат нужда от международна защита и тези, които искат по- добър живот и затова идват в Европа”, допълни тя.

По думите ѝ Европа не е в състояние да поеме тези потоци от мигранти. „За да можем да помогнем на нуждаещите се, трябва да направим това разграничаване”, настоя Гал.

Манфред Вебер председателства на парламентарната група на ЕНП. Идва от Бавария, провинцията, която е първата спирка в Германия за мигрантите. 

„Хората, които бягат от военни региони, много от тях не искат да се отдалечават много от родината сим затова трябва да направим всичко възможна, за да създадем условия да останат в тези региони”, смята той, допълвайки, че това трябва да е първата задача на Европа.

„Но когато има и такива, които искат помощ в Европа –

Европа трябва да отвори врати за тях”,

заяви Вебер.

„Ние ясно се разграничаваме от тези, които в момента се опитват да създават настроения срещу чужденците – всички дяснопопустни и национастистически политики. Това не е лицето  на Европа. Европа е континент, който иска да помогне”, подчерта председателят на ЕНП.

Европейската комисия призовава държавите за солидарност. 160 000 бежанци от Южна Европа се очаква да на бъдат разпределени на квотен принцип в останалите страни.

Германия обяви, че може да приеме за година до половин милион бежанци. Централните европейски държави като Унгария, Полша и Чехия се въздържат. 

„Не става въпрос само за квоти. Знам, че комисията иска да разпредели мигрантите, но първо трябва да разберем можем ли и необходимо ли е да запазим границите си сигурни?! Важно ли е да допуснем тези, които наистина имат нужда от международна защита и да направим разграничаване от другите мигранти”, попита Кинга Гал.

„Ще спазваме ли законите за регистрация и съответно тези, които бъдат регистрирани да могат да бъдат и екстрадирани в страните си? И не на последно място да знаем за какъв брой хора всъщност говорим”, коментира още тя.

Това, което в момента обединява европейските политици, е убеждението им, че

кризата е изчерпала възможните механизми за действие и трябват нова правила.

„На границата трябва на има контрол и насочване на потоците. Така че някои мерки, които си взимат в момента, са в подкрепа на това, но не трябва да се изграждат огради, които да пазят от хора, които наистина имат нужда от нашата помощ. Не трябва да затваряме врати за тях. Това не трябва да се случва”, подчерта Манфред Вебер.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

„Тези хора, като знаят, че чрез регистрацията ще се наложи да прекарат дни например в Унгария , те не искат да бъдат регистрирани. Те не идват на определените гранични пунктове, а се опитват да примат оградите, защото не искат да бъдат регистрирани, защото мечтата им е Германия”, отвърна от своя страна Гал.

„Но в този случай европейските закони, законите на ЕС не се спазват. Затова са важни ясните послания. Тези закони все още валидни ли са? Важни ли са тези закони за Евросъюза заедно разбира се със солидарността, но това всичко трябва да се разгледа цялостно”, подчерта тя.

Колко голямо е сърцето на Европа - очакваната нова политика може би ще намери отговор на този въпрос.

  • Влак в Гърция прегази мигрант, заспал на релсите
  • Мигранти отвлякоха словенски лозар на път към Италия
  • Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция от Турция, рязко скочи
  • Сръбският премиер: Бежанската криза само е отложена
  • HRW: Десетки мигранти са блокирани между България и Сърбия
  • Мигранти на македонската граница си зашиха устите
  • И Словения вдига ограда по границите си
  • 157 000 мигранти са влезли в Словения за месец
  • България се готви да посрещне бежанци от евроквотата
  • Мигранти продължават да се струпват на границата между Германия и Австрия