Хроничният стрес ускорява драстично разпространението на рака на дебелото черво, като нарушава чревната микробиота - деликатния баланс между добрите и лошите бактерии. Това показва ново проучване, направено при мишки и проведено в Китай.

То ще бъде представено на UEG Week 2024 - годишната конференция на Обединената европейска гастроентерология във Виена.

Изследователите доказват, че хроничният стрес не само стимулира растежа на туморите, но и вреди на полезните чревни бактерии, особено от рода Lactobacillus, които са жизненоважни за изграждането на здравословен имунен отговор срещу рака, коментира изданието Medical Express.

За да проведе експеримента, екипът инжектира антибиотичен коктейл на две групи мишки - тези с хроничен стрес и тези без стрес - за да намалят осезаемо количеството здравословни бактерии в червата. И при двете групи се наблюдава отслабване на защитните сили на организма в борбата с рака.

 

Около 11 седмици след инжектирането всички мишки развиват тумори в червата си. След като потвърдили наличието на тумори, изследователите евтаназирали мишките и използвали специални химически багрила, за да анализират характеристиките на тези образувания.

След това водещият изследовател на проучването д-р Цин Ли и нейните сътрудници изследват по-задълбочено как тази добра бактерия влияе върху клетките, които предпазват от туморен растеж и разпространение на болести.

За да постигнат това, те дават същите бактерии на хронично стресирани мишки и регистрират по-малко образуване на тумори.

Използването на добрите чревни бактерии заедно с традиционните лекарства за лечение на пациенти е обещаващо, отбелязват изследователите.

„Това проучване подчертава решаващата роля на промените в чревната микрофлора по време на хроничен стрес за насърчаване на прогресията на рака“, коментира Ли.

Ракът на дебелото черво е основен проблем за здравето в цяла Европа. Той е второто най-разпространено злокачествено заболяване и втората водеща причина за смъртност, свързана с рак, на континента.

Според британското медицинско списание BMJ Open през следващото десетилетие честотата на това заболяване се очаква да набъбне в резултат на застаряването на населението, нездравословното хранене, липсата на физическа активност и затлъстяването.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK