Хонконг се старае да успокои туристите си, след като редица страни издадоха предупреждения за безопасността на пътуванията заради продължаващите протести, които може да опропастят важната за града туристическа индустрия.

В имейл на неидентифициран правителствен говорител се признава, че неотдавнашните блокирания на пътища и сблъсъци между полицията и протестиращите са причинили неудобства, но се уточнява, че те са ограничени до отделни райони. В изявлението се казва, че правителството и туристическият сектор работят по свеждане на смущенията до минимум и че "всички имат готовност да посрещат и съдействат на посетителите в Хонконг по всяко време".

Вчера правителството съобщи, че броят на пристигащите туристи е спаднал с 26 процента в края на миналия месец в сравнение с миналата година и продължава да намалява и този месец. Туризмът съставлява 4,5 процента от икономиката на Хонконг и в него работят около 250 000 души, което е около 7 процента от активното население.

Последиците може да са сходни или дори по-лоши от тези при епидемията от остър респираторен синдром (САРС) през 2003 г. Председателят на Туристическия съвет Джейсън Уонг Чун-тат бе цитиран от в. "Саут Чайна морнинг пост", че заради анулираните посещения приходите на хотелите може да спаднат с 40 процента през август в сравнение със същия период от миналата година.

Снимка: EPA

Министърът на търговията Едуард Яу Танг-уах каза, че 22 страни и територии, в това число САЩ, са издали предупреждения до пътуващите за Хонконг.

Въпреки че последните два дни бяха относително спокойни, протестите с все повече насилие между полиция и демонстранти не стихват. За уикенда са планирани още, включително на международното летище на града, което е едно от най-натоварените в света. В понеделник там бяха отменени десетки полети, след като авиодиспечерите се включиха в обща стачка.

Снимка: EPA

Протестите избухнаха преди два месеца заради законопроект, който допуска екстрадиране на заподозрени лица в континентален Китай, където протестиращите казват, че може да бъдат изтезавани и съдени в несправедливи и политизирани процеси.

Впоследствие протестите прераснаха в призиви за по-широки демократични реформи в бившата британска колония, оставката на шефката на изпълнителната власт Кари Лам и разследване на твърденията за упражняване на прекомерна сила от полицията.

По данни на хонконгската полиция, от 9 юни са арестувани 592 души на възраст от 13 до 76 години.

Повдигнати са различни обвинения, включително участие в размирици, което се наказва с до 10 години затвор. Полицията е използвала сълзотворен газ, гумени куршуми и други средства срещу протестиращите, които отвръщат с метални тръби, тухли, коктейли "Молотов" и пазарски колички с горящи отпадъци.

Няколко пъти протестиращите са били нападани от неизвестни лица, за които се смята, че са свързани с организирани престъпни групировки, а полицията почти не се намеси.

До момента ръководството на Комунистическата партия в Пекин не се е намесило видимо в ситуацията, макар и в редакционни статии и публични изявления да осъжда демонстрантите и организаторите на протестите като престъпници, клоуни и "използващи насилие радикали" и твърдят, че те са подбудени от американски, тайвански и други политици.

Вчера представителството на китайското външно министерство в Хонконг излезе с официален протест след съобщението, че служители в консулството на САЩ в града са се срещнали в опозиционни представители, включително видния активист Джошуа Уонг.

В изявлението се настоява САЩ да дадат обяснение каква е била целта на срещата и "незабавно да престанат да се месят в делата на Хонконг".

Уонг беше освободен през юни, след като излежа присъда от два месеца затвор заради участие в протестите от 2014 г. за по-демократичен изборен процес, известни като "Движението на чадърите".

Държавният департамент защити действията на дипломатката и обвини китайското правителството в "гангстерско поведение" защото смята, че то е публикувало снимката й и данни за семейството й.

"Не смятам, че оповестяването на лична информация на американски дипломат като снимки и имена на деца е официален протест", каза говорителката Морган Ортагюс.

"Това не е поведение на отговорна държава. Оповестяването на лична информация на американски дипломат е напълно недопустимо. Това не е протест. Такова нещо прави един гангстерски режим", добави тя.

Представителката на консулството е правела "това, което правят американските дипломати по света всеки ден", каза говорителката.

"Американските дипломати се срещат с официални представители на правителства и с опозиционни протестиращи не само в Хонконг, а и в Китай. Нашата дипломатка си вършеше работата", заяви Ортагюс.