Протестиращи срещу правителството на Хонконг се опитаха да влязат в сградата на регионалния парламент, съобщи Би Би Си. Последваха сблъсъци с полицията. Съобщава се за ранени.

Полицията се намеси и използва сълзотворен газ срещу протестиращите, предимно студенти, които носеха маски и строителни каски.

Те се опитаха да проникнат в сградата, разбивайки прозорците, но бяха пресрещнати от около 100 полицаи от силите за борба с безредиците, с шлемове и палки.

Снимка: EPA

Полицията е вдигнала червен плакат, предупреждаващ протестиращите да се отдръпнат или срещу тях ще бъде използвана сила. 

Демонстрантите изискват окончателна отмяна на закон, който предвижда по-лесни екстрадиции в Китай с цел наказателно преследване.

Снимка: EPA

По-рано полицаите се опитаха да разпръснат с лютив спрей и палки събралите се на мястото, където е планирана церемония по повод годишнината от връщането през 1997 г. на бившата британска колония на Китай.

Снимка: EPA

Сградата на регионалния парламент бе в епицентъра на протестите през последните седмици, организирани срещу внесен от правителството проектозакон, разрешаващ екстрадициите към континенталната част на Китай.

Организаторите на протестното шествие в централната част на Хонконг промениха крайната му точка поради сблъсъците в близост до регионалния парламент, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

Снимка: EPA

Полицията бе поискала от организаторите да спрат шествието, но те отказаха и хиляди хора се събраха в парка Виктория, за да се включат в него.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!